[title]
Una de les bones i grans notícies d'aquesta segona primavera en crisi sanitària es que podrem celebrar Sant Jordi. El Procicat va aprovar la proposta de la Generalitat i els gremis de llibreters, editors i floristes de Catalunya. Tot i que és impossible recuperar la normalitat pre-pandèmica, els sectors implicats han treballat per dissenyar una diada que, tot i estar marcada per les restriccions i normes de seguretat, permetrà tornar els llibres i les roses al carrer. Els detalls d'aquesta celebració s'han anunciat a la roda de premsa que han fet conjuntament els gremis implicats i la Generalitat, on s'han explicat els detalls d'un Sant Jordi que passa, entre altres coses, per fer desaparèixer les parades de llocs emblemàtics com la Rambla o el Passeig de Gràcia. A canvi, una festa que comptarà amb 490 llibreries i floristeries al carrer, 11 punts a l'aire lliure amb 180 parades i 31 espais dedicats a les signatures de llibres.
"No serà com el Sant Jordi del 2019, però serà molt millor que el del 2020", ha assegurat amb entusiasme en Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya. La gran festa del llibre torna en un format descentralitzat, de tres dies i en un moment "on el llibre ha passat a ser fonamental per a la salut mental", ha dit Tixis. La proposta passa per la seguretat, el control d'aforament i la reinvenció de costums per tal de fer realitat "un Sant Jordi ordenat i de proximitat", ha dit Tixis.
Llibreries al carrer i 11 espais amb parades
Una de les principals novetats d'aquest Sant Jordi és la seva aposta per fer-lo durar 3 dies, del 21 al 23 d'abril, i transformar-lo en una diada de proximitat, de barri. Una de les crides que s'han fet a la roda de premsa és no deixar la compra de llibres i la rosa per l'últim dia i celebrar la diada al barri. És per això que cada barri tindrà a prop fins a 90 establiments amb parades davant descongestionar el centre. En total la ciutat comptarà amb 490 espais davant de les llibreries i floristeries, 180 paradetes en espais perimetrals i 31 zones dedicades a les signatures d'escriptors.
La ciutat també comptarà amb 11 espais per a paradetes i signatura de llibres on es controlarà l'accés i el flux de la gent. A més tots ells comptaran amb un únic accés on ningú es podrà trobar algú de cara ni taps de gent. En tots ells la mascareta serà obligatòria, comptaran amb gel hidroalcohòlic i hi haurà personal format per organitzar la gestió de la gent.
Aquests espais són els següents:
- Passeig de Gràcia (entre Ronda Sant Pere i el carrer Aragó)
- Pg Lluís Companys
- Jardinets de Gràcia
- Plaça de la Vila de Gràcia
- Plaça Reial
- Plaça de Valdívia (Illa Diagonal)
- Plaça de Sants
- Plaça de Sarrià
- Palau Macaya (Jardins Centelles)
- Plaça Universitat
- Plaça Orfila
- Pallars-Llacuna-Pujades al Poble Nou
El Gremi de Llibreters ha habilitat un espai al seu web per consultar el lloc i les hores de signatures dels llibres a Barcelona el dia de Sant Jordi. També s'ha recordat que serà un any excepcional pel que fa a l'oferta de parades al carrer, ja que enguany només hi trobarem floristes, editorial i llibreters. N'han quedat fora la resta d'establiments o entitats.
Les principals restriccions a tenir en compte
- Horari de parades serà de les 9 del matí a les 8 del vespre
- El confinament comarcal seguirà vigent fins al dilluns 26 d'abril
- L'aforament de les llibreries està limitat al 50% de la seva capacitat
- El control d'accés als 11 espais de parades i signatures estaran controlats i "tancats" per evitar aglomeracions
- L'aforament d'aquests espais serà del 30% i s'establirà un únic sentit de la circulació
- No cal reservar amb previ avís cap dels actes organitzats