[title]
Barcelona és coneguda per diverses raons, però una de les principals és la seva arquitectura. La ciutat està plena d'edificis emblemàtics i, malgrat que alguns com la Casa Batlló i la Sagrada Família es poden visitar, n'hi ha d'altres que només obren al públic en ocasions especials. L'Open House Barcelona és una d'aquestes ocasions i tornarà a obrir les portes a llocs ocults i sorprenents de la ciutat de Barcelona del 21 de maig al 7 de juny, dins del programa 'Espais ocults'.
El 48h Open House Barcelona és molt conegut entre els barcelonins i les barcelonines per donar la benvinguda al públic a llocs que normalment són un enigma pels visitants. 'Espais ocults', però, obre portes a espais singulars amb deu visites guiades de la mà d'experts. Amb l'objectiu de difondre el patrimoni històric, s'han seleccionat espais com l'interior de la Cascada Monumental del Parc de la Ciutadella, el Dipòsit de les Aigües (actual biblioteca de la Universitat Pompeu Fabra), i l'interior de l'Arc de Triomf. Per accedir a les visites es necessita inscripció prèvia, ja que l'aforament és limitat, a més, les visites són gratuïtes, però la reserva té un cost de 5 euros per persona i lloc.
Els espais ocults
Cascada Monumental
Es troba al parc de la Ciutadella i va ser construïda l'any 1874 quan el metre d'obres va rebre un encàrrec de construir dins el parc una petita font. La seva mida va anar engrandint-se fins a donar pas a l'actual Cascada Monumental, situada al jardí romàntic de l'espai. La font monumental també inclou un conjunt escultòric que es va afegir el 1888 i està envoltada de dues escalinates simètriques que acaben de formar el conjunt arquitectònic d'inspiració neoclàssica. La font també és coneguda perquè tant al dipòsit d'aigües com a la cascada hi va participar Gaudí mentre estudiava a la universitat.
Les visites seran el 29 i 30 de maig a les 17 i a les 18 h i el 31 de maig i l'1 de juny a les 11 h.
Dipòsit de les aigües (actual biblioteca de la UPF)
Josep Fontserè va construir el Dipòsit de les Aigües per subministrar aigua al parc de la Ciutadella i a la Cascada Monumental l'any 1876 i es va inaugurar el 1880. El dipòsit té 15.000 m³ de capacitat i es diu que el jove Gaudí també hi va participar calculant l'estructura, un treball que li va valdre per aprovar una assignatura. El 1888 l'espai es va convertir en el Pavelló de la Mineria durant l'Exposició Universal i, més tard, es va utilitzar com a magatzem del Parc de Bombers, com a Arxiu del Palau de Justícia i com a seu d'un asil d'indigents i orfes. L'any 1992 va ser adaptat com a biblioteca de la Universitat Pompeu Fabra, una funció que manté en l'actualitat.
Galeria de màquines (cavallerisses de la Guàrdia Urbana de Barcelona)
L’edifici actual de les Cavallerisses de la Guàrdia Urbana de Barcelona va ser construït per allotjar la Galeria de Màquines de l’Exposició Universal de 1888. Tot i que tota la façana es va construir amb maó, la part inferior es va estucar imitant la pedra i la part superior es va deixar de maó vist. Arran de les diverses intervencions que va patir, l’edifici de la Galeria de Màquines es va enderrocar parcialment i només se'n van conservar les primeres crugies de la façana principal que són les que avui ocupen les Cavallerisses de la Guàrdia Urbana de Barcelona.
Les visites seran el 23 i 25 de maig a les 11 i a les 12 h i el 24 de maig a les 17 h i a les 18 h.
Edifici del café-restaurant (actual Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Castell dels Tres Dragons)
L’edifici del cafè-restaurant de l’Exposició Universal de Barcelona de 1888, va ser dissenyat per Lluís Domènech i Montaner va ser pensat per perdurar després de l’esdeveniment. Es diu que, al Castell dels Tres Dragons, s’hi van forjar les bases del modernisme: l’elecció dels materials constructius també va ser molt innovadora, ja que l’arquitecte va optar per l’ús de murs de maó que n’alleugerien el pes i de bigues de ferro.
El Cafè-Restaurant va acollir el primer banquet per a representants de la premsa nacional i estrangera de l’Exposició Universal i, fins al dia d'avui, s'ha reinventat molts cops: es va convertir en el Museu d'Història, en l'Escola Municipal de Música i en el Museu de Catalunya d’Història Natural, entre moltes altres funcions. Finalment, des del 1946 fins a l’actualitat, el Castell dels Tres Dragons forma part del Museu de Ciències Naturals que hi ha fet un seguit de reformes per revalorar l’edifici.
Arsenal de la Ciutadella militar (actual Parlament de Catalunya)
L'edifici construït com a arsenal de la ciutadella militar acull la seu del Parlament de Catalunya des de 1932. Tot i que l’edifici formava part d’un conjunt odiat pels barcelonins, símbol de tortures i repressió, l’organització de l’Exposició Universal va reutilitzar-lo per a l’esdeveniment i el va mantenir per a usos posteriors. Després de l'esdeveniment, l'edifici va patir diverses transformacions que van alterar el seu aspecte original i, en un primer moment, es va anomenar Palau Reial.
Tot i les reformes, l’ús de l’edifici com a Palau Reial no va prosperar i l’Ajuntament de Barcelona hi situà el Museu Municipal d’Art. L’any 1931, el president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, va decidir ubicar el Parlament en aquest edifici històric envoltat de jardins, i va entrar en funcionament el 6 de desembre de 1932.
Les visites seran el 21, 22 i 23 de maig a les 13 i a les 18 h
Arc de Triomf
El projecte de l’Arc de Triomf va ser presentat per Elies Rogent a la comissió executiva de l’Exposició Universal de Barcelona el 16 de novembre de 1887. Finalment, es va construir en just a l'entrada a l'Exposició: l'encreuament de l’estació de ferrocarrils, la carretera de França i el passeig de Sant Joan. L’arquitecte va apostar per construir un arc de maó vist, un material que no s’associava a la monumentalitat, però que estava agafant prestigi gràcies a les primeres obres que s’avançaven al modernisme. Des de dalt de l’Arc de Triomf s’observa una clara visual de la ciutat de muntanya a mar, tot que actualment la connexió no és possible pel Zoo i les vies de tren.
Les visites seran el 5 i 6 de juny a les 17 i a les 18 h i el 7 de juny a les 11 h
Palau del Governador (actual Institut Verdaguer)
L’edifici que va acollir el Palau del Governador va ser construït per l’enginyer belga Jorge Próspero de Verboom, juntament amb la ciutadella militar i els altres dos edificis interiors que configuraven la plaça d’armes. Durant el segle XVIII es van fer restauracions a l’edifici i, tot i que el primer projecte de parc públic de Josep Fontserè preveia enderrocar-lo, el palau es va rehabilitar com a Pavelló Reial per allotjar els membres de la família reial espanyola durant l’Exposició Universal de Barcelona de 1888. El 1931, va iniciar una altra etapa com a centre educatiu, que encara conserva. Des del 2017, l'edifici ha patit diverses reformes per restaurar el seu aspecte a través d'un Pla Director de l'Ajuntament.
Museu Martorell (actual Centre Martorell d'exposicions)
L'edifici del Museu Martorell va ser construït l'any 1874 per Rovira i Trias, entre altres motius, per tenir cura de les col·leccions que l'antiquari i arqueòleg Francesc Martorell i Peña va cedir a l'Ajuntament i es va convertir en el primer museu públic de Barcelona i de Catalunya. Si ens fixem en la seva arquitectura, les façanes destaquen força, sobretot la principal, que s'orienta al parc de la Ciutadella i té cos central inspirat en els temples grecs amb un atri de sis columnes dòriques, entaulament i frontó triangular que condueix cap al vestíbul del museu.
Després de l'Exposició Universal, a poc a poc es va fer evident que l'espai del museu quedava petit per acollir totes les col·leccions de què disposava i l'any 1916, es va constituir el Museu de Catalunya de Ciències Naturals. L'any 2010, el museu es va tancar al públic i, després de la rehabilitació necessària, ha reobert el febrer del 2024 com a centre d'exposicions temporals.
Umbracle
L’edifici de l’Umbracle formava part del projecte de l’ala científica del parc de Fontserè per donar ombra a les diferents espècies vegetals provinents d’altres climes que s’hi van plantar i que necessitaven aquestes condicions per desenvolupar-se. L’estructura és metàl·lica, feta a partir d’unes columnes de foneria que subjecten unes bigues, i té una coberta transpirable de llistons de fusta que protegeixen del sol, però que deixen passar l’aire i la pluja.
Hivernacle
L’edifici de l’Hivernacle formava part del projecte de l’ala científica del parc de Fontserè per allotjar aquelles plantes que requerien llum i sol. El projecte d’Amargós és una estructura metàl·lica de tres naus i tancament de vidre i, tot i que estava oberta pels dos costats, es va tancar l'any 1890. L'Hivernacle va reobrir fa poc després d'un llarg procés de rehabilitació per resoldre les patologies que havien aparegut al llarg dels seus 135 anys d’història. Durant les obres, s’ha pogut comprovar que, originàriament, hi havia els motius florals de De Riquer; després, una segona capa de pintures decoratives i, per acabar, capes de pintura sense decoració.