[title]
"El Lliure persisteix tot i les dificultats en defensa de la cultura com a motor social i de cohesió". Amb aquestes paraules de Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, ha començat la roda de premsa que tenia com a objectiu presentar les obres programades pels pròxims mesos. El Lliure, que actualment carbura al 50% a causa de les restriccions imposades pel govern, pretén exhibir una temporada d'hivern 2020-21 que mostri la cultura com un element imprescindible d’una societat democràtica i en un context on sembla que està entrant més aigua al vaixell que no pas se n'està retirant. Tot i això, el teatre no s'atura.
El feixisme serà una de les temàtiques més explorades d'aquests mesos, així com el descobriment i la comprensió de termes com l'amor, la mort i els debats morals que es plantegen a causa de la voràgine capitalista en la qual estem immersos. Aquestes són algunes de les obres que el Lliure acollirà pròximament:
'Turba' (Teatre Lliure de Gràcia)
Mos Maiorum busca resposta a la qüestió de què fa que un grup de gent s’ajunti per defensar un bé comú. És una aposta per les creacions col·lectives i un homenatge al caràcter gregari dels éssers humans que, en definitiva, ens fa tan particulars. Del 14 al 24 de gener.
'Katharsis' (Teatre Lliure de Montjuïc)
És un espai per replantejar què és el teatre. En aquesta edició, se centra en les anomenades conferències performatives, és a dir, debats on s’hi suma un valor artístic apel·lant l’intel·lecte i les emocions dels espectadors. Comptarà amb David Espinosa, Adriano Galante i Núria Guiu. Del 21 al 30 de gener.
'Viaje a la luna' (Teatre Lliure de Gràcia)
En col·laboració amb l’Institut del Teatre, el Teatre Lliure de Gràcia comptarà amb la dramaturga i directora gallega Marta Pazos per entrar en l’univers de Federico García Lorca i la història que hi ha darrere de 'Viaje a la luna', l'únic guió cinematogràfic del poeta i dramaturg espanyol, que va ser escrit en dos dies. Del 3 al 14 de febrer.
'Catarina e a beleza de matar fascistas' (Teatre Lliure de Montjuïc)
El director portuguès Tiago Rodrigues subverteix realitat i ficció en una obra que presenta una família amb una tradició de més de 70 anys molt peculiar: matar feixistes. Amb aquest rerefons, la trama exposa una sèrie de debats morals i ètics, com per exemple, fins a quin punt és legítima la violència. 5 i 6 de febrer.
'La malaltia' (Teatre Lliure de Montjuïc)
Primer projecte que dirigirà Juan Carlos Martel Bayod a partir d’un text clàssic de 1929 de Ferdinand Bruckner. L'obra vol visibilitzar malalties que són tabús com el suïcidi, la depressió, el trànsit al món adult i l’amor romàntic. L’obra té tres temes predominants: l’amor, la mort i com el sistema capitalista ens asfixia com si estiguéssim en un càsting permanent on mana la competitivitat. L’objectiu és sentir l’energia dels joves intèrprets en un període on les seves veus volen ser escoltades. Del 5 de març a l'11 d'abril.
'The mountain' (Teatre Lliure de Montjuïc)
Concebut per l'Agrupación Señor Serrano, 'The mountain' és un espectable sobre la recerca de la veritat i com aquesta està lligada amb la confiança a través d’una dramatúrgia en tres capes que busca pujar una muntanya. La primera la protagonitza l’expedició que va coronar l’Everest per primer cop. La segona és 'La guerra dels mons' d’Orson Welles i com va aconseguir sembrar el caos a través de la suplantació d’un mitjà. Per últim, la tercera parla de la impossibilitat d’arribar a conèixer la veritat a través d’una web de 'fake news'. L’obra vol demostrar que, si no podem arribar a la veritat, almenys podem tendir cap a ella. Del 17 al 21 de març.