[title]
Quan s'acosta Tots Sants, emergeix per uns dies el Túnel del Terror de Trinitat Vella. I al Parc d'Atraccions del Tibidabo hi ha el premiat Hotel Krüeger, tota una institució. Però l'única atracció terrorífica que hi ha al nucli urbà de Barcelona és el Nightmare Horror Museum (Argenteria, 57. T. 688 87 94 70), al cor del Born. L'entrada és força impressionant: un palauet de finals del segle XIV que té incrustats unes enormes rosasses al vestíbul, procedents de Santa Maria del Mar.
Eretz Miterani, el director de l'atracció, explica que arribar fins aquí ha estat una feina molt difícil: "Vam estar quatre anys preparant aquest projecte, i just quan vam obrir va arribar la pandèmia. Acabem de reobrir, i cal considerar que aquesta és una feina en progrés". Miterani nega que sigui un túnel del terror: "Això és un museu de l'horror, un laberint 500 m2 en plena foscor", puntualitza.
Val la pena veure l'entrada i el vestíbul, dissenyats per l'artista mexicà Javier Arango Garfios (que ha exposat al CCCB): un compendi d'elements terrorífics que van des dels pallassos assassins a les esglésies d'ossos (hi ha calaveres fins a l'escombreta del vàter! I ossos animals enormes). Miterani està orgullós del seu ofici: "Fa vint anys que treballo en el negoci d'espantar, abans al Canadà, i crec que hem portat la por a un nou nivell" (riure malèvol).
És un terror interactiu però divertit, perquè aquí no s'hi ve a patir
L'artista de l'ensurt preveu que "aquesta és una experiència molt interactiva, però no et posarem en situacions que et traumatitzin. No té res a veure amb aquestes cases del terror extrem a les que patiràs. Som 'entertainers', volem que t'ho passis bé", matisa. Que puguin entrar xavals de 14 anys i que la porta de sortida escupi gent partint-se de riure –alguns s'arrosseguen, però riuen– així ho demostra. I qui vulgui, pot cridar la paraula de seguretat ("malson") i serà guiat a la llum del sol: per vergonya seva, passarà a engrossir el comptador de gallines a la sortida.
Túnels secrets i parets que es mouen
Però cal advertir que estar davant la porta del laberint del terror, a punt d'entrar-hi, te'ls posa un xic per corbata. En el més pur estil majordom de Dràcula amb canelobre, ens adverteixen que "les parets del laberint es mouen, i hi ha túnels secrets que connecten el palau amb la catedral, alguns fins a vuit metres de profunditat".
No revelarem, és clar, el contingut del passeig pel laberint de l'horror. Per 20 euros, us esperen emocions fortes, molta foscor, antagonistes terrorífics i un recorregut d'entre vint minuts i mitja hora en què haureu de posar en joc els cinc sentits. Nadal és una època deliciosa per llegir contes de por (de M.R. James o de Dickens, per exemple). Però també per viure'ls!
NO T'HO PERDIS: Els llocs abandonats més terrorífics de Catalunya