[title]
Contra l'allau de tendències pastisseres foranes que ens envaeixen –es fa més fàcil trobar un 'cinnammon roll' que no pas un borratxo o fins i tot un bon xuixo– i contra les especialitats delirants –dònut farcit de cua de bou!–un se sent reconfortat de trobar quelcom nou i autòcton i que és bo i coherent: us presentem la pastisseria especialitzada en ensaïmades Menudas (Llenguadoc, 23), al cor de Sant Andreu.
Rere la seva impressionant porta de fusta, hi ha expositors d'ensaïmades dolces i salades que reuneixen fins a 25 receptes diferents. N'hi ha que, dins de la singularitat, poden semblar clàssiques (i algunes de fet ho són): la de crema, la de rovell d'ou cremat, la de nata amb maduixes... I passem a la fantasia. Us hi trobareu ensaïmades de xocolata blanca i fruita de la passió, de Tiramisú o fins i tot de galetes Oreo! Això por la banda dolça.
Per la salada, estem en un terreny que pot arribar al bizarre. Parlem d'ensaïmades de pizza, o fins i tot de truita de patates amb ceba! Davant el meu escepticisme, la Mercè, l'encarregada de la botiga, em fa tastar la de botifarra negra amb pinyons. Acabada de fer, el contrast de dolç i salat és la mar de bo i la massa és flonja i lleugera.
Però ja tenen vendes per a tanta especialització? "Doncs sí, cada dia en sobren molt poques, perquè és un producte artesà que fem cada dia i és molt versàtil", m'explica la Mercè Sànchez, l'encarregada de la botiga. I corrobora aquesta frase un eixam de veïnes que venen a emportar-se uns quants talls variats per cap. El tall d'ensaïmada costa 2,90, i una de mitjana sencera 24 euros, i la gran 31. Es poden fer caixes grans i petites amb talls variats, i porten un petit joc de taula de cartó plegat que als aniversaris funciona la mar de bé, em diuen.
Passo a l'obrador, i allà hi ha el pastisser Alfred Duque fent ensaïmades. Amb 40 anys d'experiència en pastisseria, comenta que en pot arribar a fer unes 300 al dia. La massa és la de tota la vida: aigua, sucre, farina, ous, mantega i llard, amb els farcits que toquin, i reposa 12 hores abans d'anar al forn (també m'assegura que els farcits de pastisseria com la crema o el cabell d'àngel són de la casa). "Ha vingut gent de Menorca que n'ha tastat i ens han felicitat", explica orgullosa la Mercè. El millor dia per gaudir, tastar i remenar és divendres i vigílies de festiu, quan tindran el màxim de varietats possibles en exposició.
NO T'HO PERDIS: Les millors ensaïmades de Barcelona