Notícies

L'ús del transport públic a Barcelona cau un 50% durant la pandèmia

La demanda del servei ha tancat el 2020 amb 565 milions de viatges, molt lluny dels que va oferir durant el 2019

Publicitat

L'onada expansiva de la pandèmia que s'ha instal·lat a tots els racons del planeta ha tingut efectes devastadors per a diversos negocis, comerços i serveis de la nostra ciutat. Al llarg del 2020 vam viure situacions inèdites, com veure passar la vida des de les finestres de casa nostra sense cap opció a sortir al carrer i reprendre la nostra enyorada rutina. Durant aquest període, el transport públic de Barcelona va recollir les dades que indiquen la magnitud de les restriccions de mobilitat que vam patir durant la primera meitat de l'any. Segons indica l'estudi realitzat per l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), la demanda del transport públic al llarg del 2020 va patir una davallada del 50% en els seus serveis respecte a l'any 2019, quan es va assolir un màxim històric.

Una primera meitat d'any nefasta

Durant el gener i el febrer, quan el món semblava seguir el seu ritme i curs habitual, l'activitat de la xarxa de transport públic va mantenir la inèrcia del 2019 i la demanda va créixer un 5% durant aquests dos mesos. No obstant això, les dades van viure una caiguda lliure quan va arribar març. Amb l'aplicació del decret de l'estat d'alarma es va reduir a més de la meitat (53%) durant el tercer mes de l'any, tot i que aquesta dada només era el preludi d'una dinàmica que deixaria la xarxa de transport públic pràcticament deserta fins a l'estiu. De fet, durant el mes d'abril i maig, coincidint amb les mesures més restrictives, l'ús del servei es va desplomar un 92% i un 83% respectivament.

Servei transport públic
Dades de l'Autoritat del Transport Metropolità

No obstant això, la segona meitat de l'any va venir marcada per una certa recuperació en les dades, tot i que es mantenien molt allunyades de la realitat d'abans de la pandèmia. Durant els mesos posteriors a l'estiu, la xarxa rebia entre un 45 i un 48% menys de viatgers. Aquestes dades assenyalen la importància que ha pres el teletreball durant 2020 i la consolidació d'aquesta dinàmica en moltes empreses, que prefereixen reduir riscos de contagi tot possibilitant treballar des de les llars.

D'altra banda, la davallada en les dades és comuna i molt equitativa en els diferents modes de transport com el metro, bus, Rodalies o el tramvia. En conjunt, la caiguda de la demanda balla entre el 45 i el 48% respecte al 2019 en la suma dels diferents serveis que ofereixen els serveis de transport públic de Barcelona.

Servei transport públic
Dades de l'Autoritat del Transport Metropolità

NO T'HO PERDIS: Barcelona, la sisena ciutat d'Europa on la contaminació provoca més morts

Últimes notícies

    Publicitat