[title]
Per què el mugró es tabú a les xarxes socials? Discursos d'odi campen amb tota llibertat per les xarxes però n'hi ha prou amb ensenyar una teta perquè saltin les alarmes.
En aquest context de mugrofòbia, l'estudi Teta & Teta va llançar la seva marca de productes Free the nipple (llibertat pel mugró), una col·lecció de jerseis, samarretes, banyadors, bosses i sostenidors solidaris (amb la lluita contra el càncer de mama) que fan servir els pits com a font d'inspiració, i que han col·locat les seves metes en les pàgines de prestigioses revistes de moda.
Però lligada a la seva lluita contra la censura del mugró, Teta & Teta també té en marxa una campanya per contribuir a la normalització de la lactància materna en públic a través d'un mapa del mon amb llocs on poder donar el pit tranquil·lament.
A una mare no li cal cap infraestructura per donar teta al seu infant; amb un lloc per seure n'hi ha més que suficient, la resta, ho porta sempre a sobre i a la temperatura adequada. Però en una societat en què durant dècades certes rutines postpart i pediàtriques han boicotejat l'alletament, la lactància materna no ha gaudit de la visibilitat que correspondria a la manera més natural d'alimentar els bebès, en contrast amb el biberó de llet artificial.
Teta & Teta volen combatre això, i amb la seva iniciativa aspiren a que “veure a una mare donant el pit arribi a passar tan inadvertit com veure una parella d'avis passejant agafats de la mà”. El mapa per donar la teta vol ser “una iniciativa de suport a les mares que necessiten alletar al carrer, protegides del soroll, la contaminació, el mal temps, el pudor o els judicis”.
“El 65% de les dones que es treuen la teta per donar de mamar en públic se senten incòmodes –afirmen des de Teta & Teta–. Per què? Perquè encara hi ha gent, molta gent, massa gent, que veu obscenitat o erotisme en una teta. No hi ha una llei que prohibeixi la lactància materna al carrer però tampoc hi ha una llei que la defensi. Els locals es reserven el dret d'admissió i poden fer fora, i fan fora, a les mares que donen de mamar als seus nadons. Encara que bé, de vegades s'enrotllen i els demanen amablement que es vagin al bany a empassar-se l'olor de merda mentre el nen empassa”. Com a exemple, Teta & Teta denuncia el cas en què una dona que alletava al seu nadó al Museu Picasso de Màlaga va ser convidada a fer-ho fora o al bar “per preservar la seguretat de les obres allà exposades”.
El principal requisit d'una lactància materna exitosa és que sigui a demanda del nadó, i per tant, que es doni el pit amb freqüència (al principi amb MOLTA freqüència). I si no entenem la maternitat com una clausura, això implica fer-ho també fora de casa. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana mantenir la lactància materna com a mínim fins als 2 anys, i el sentit comú, fins que la mare i l'infant ho desitgin.
Per construir el mapa de llocs on donar el pit, Teta & Teta necessiten la vostra ajuda: si teniu un local i voleu adherir-vos a la campanya, podeu demanar que us incloguin al mapa i que us enviïn un dels adhesius amb el lema 'Breastfeeding welcome here' (aquí es pot donar el pit) escrivint-los a info@tetaandteta.com.
El seu objectiu és que arribi el dia en què hagin enganxat tants adhesius que puguin treure'ls tots, que una dona pugui sentir-se còmoda en qualsevol lloc alimentant el seu fill de la manera més natural.
També podeu fer un donatiu a la campanya –que és autofinançada– per finançar la producció d'adhesius i els enviaments, i per, en el futur, crear una app per localitzar llocs on donar el pit des del mòbil.