Notícies

Menys gasos d'efecte hivernacle a Catalunya: les emissions han disminuït un 5,5% durant el 2023

Tot i la tendència a la baixa de combustibles fòssils, encara estem molt per sobre del límit màxim d'emissions

Laia Jordà Sánchez
Redactora
1.000 morts l'any a Barcelona per culpa de la contaminació
FOTO: Shutterstock1.000 morts l'any a Barcelona per culpa de la contaminació
Publicitat

El 2023 va ser l'any més càlid a escala global des que hi ha registres de temperatura i la causa principal continua sent l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Malgrat que l'any passat es van registrar les concentracions més altes d'aquests tipus de gasos a l'atmosfera, el cas de Catalunya va ser el contrari. Les emissions de gasos amb efecte hivernacle van caure un 5,5% durant el 2023.

Segons l'estudi de l'Estimació Provisional d'Emissions de CO2e del Monitor públic d'emissions de Catalunya, el territori ha emès 39,7 Mt CO2e, un 1,7% menys que el 2021, quan les emissions van ser de gairebé 40,4 Mt CO2e. Després de dos anys amb la tendència creixent per la davallada de 2020, les dades mostren una disminució del consum de combustibles fòssils, amb una reducció d'un 9% en el gas natural i d'un 2% en els carburants per al transport per carretera, les gasolines i el gasoil.

Tot i que l'estudi no analitza les causes de fons que han provocat la disminució de les emissions, algunes de les possibles raons que han trobat els experts han estat la millora de l'eficiència industrial, un consum d'energia més responsable a les llars, canvis en els patrons de mobilitat, canvis tecnològics, una major participació de les energies renovables i l'increment de l'autoconsum.

Molt per sobre del límit de l'Acord de París

La pujada de la temperatura global va a tornar a posar sobre la taula els límits acordats a l'Acord de París de 2015, on es va fixar un límit de seguretat. En aquest mateix acord també es van pactar uns límits amb relació a les emissions de gasos d'efecte hivernacle, uns compromisos que Catalunya encara està molt lluny d'assolir.

Els científics de l'IPCC també van avisar que les emissions no haurien de superar les 24,8 Mt CO2e, un 37% menys que les emissions del 2023, i haurien de reduir-se més del 6% anualment des del 2024. A banda, la Generalitat ha calculat que per traslladar a Catalunya el nivell d'ambició del paquet 'Fit to 55' de la Unió Europea, les emissions el 2030 no haurien de superar les 28,2 Mt CO2e, un 29% per sota de les emissions del 2023.

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer a Barcelona al gener

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat