Notícies

Més del 40 % de propietaris de bars i restaurants de Barcelona són d'origen estranger

El 43,6 % de personal de la restauració a Barcelona són estrangers extracomunitaris

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Editor de Menjar i Beure, Time Out Barcelona
Bar Galícia del carrer Nicaragua
Foto: Ricard Martín | Bar Galícia del carrer Nicaragua
Publicitat

Darrerament, està circulant una campanya antiracista d'allò més encertada que visualitza què passaria si desapareguessin els treballadors d'origen estranger de diversos sectors: doncs que hi ha moltes feines que ningú faria, perquè quedarien, com diu l'expressió col·loquial, tres i el cabo. I aquesta mateixa conclusió es desprèn també dels resultats de l'Enquesta d’Activitat del Sector de Restauració de Barcelona, un estudi exhaustiu que l'Ajuntament de Barcelona encarrega periòdicament per conèixer les característiques dels establiments del sector de restauració de la ciutat, el seu personal, els horaris, els serveis que ofereixen i l'opinió dels seus responsables o encarregades sobre l'activitat del sector. 

El darrer estudi, acabat a finals del 2023 i validat a principis del 2024, ofereix dades concretes sobre diversos aspectes d'allò més interessants sobre els bars i restaurants de casa nostra, com per exemple si els menús de migdia a Barcelona disminueixen o van en augment.

Però tornem al primer paràgraf: segons l'estudi de l'Ajuntament de Barcelona, més de la meitat dels propietaris de bars i restaurants de Barcelona són d'origen estranger. Concretament, un 41,8 %. D'aquest percentatge, un 8,1% són d’altres països de la Unió Europea (3,5% d’Itàlia, no ens estranya gens, vista la gran quantitat de restaurants italians dels quals gaudim) i el 33,7% de la resta de països del món, amb un 17,7% de la Xina. La resta, un 58,2% dels/les propietaris/àries del sector tenen nacionalitat espanyola (59,5% en el cas de restaurants-bars). 

Propietaris xinesos d'un restaurant
Foto: ShutterstockPropietaris xinesos d'un restaurant

Aquesta xifra de forans augmenta si ens fixem en el percentatge de treballadors en la restauració a Barcelona: el 43,6 % del personal de restauració barcelonina són de nacionalitats de fora de la Unió Europea (una xifra que pujaria fins al 51 % si hi suméssim el 7,4 % de treballadors europeus comunitaris que es guanyen la vida en el sector). Queda un 47,9% del personal de restauració que és de nacionalitat espanyola, que baixa quasi deu punts respecte a l'enquesta del 2020. 

El nombre de treballadors de la restauració que no entén el català ha pujat 5,4 punts des del 2020

Per cert, hi ha una dada descoratjadora: amb relació al domini del català i segons els responsables dels establiments, el 79,6% del personal l’entén i el 55,4% el parla. Però el nombre de treballadors que no entén el català ha pujat 5,4 punts des de l’any 2020. Aquest estudi és el resultat d'una enquesta realitzada amb un miler d'entrevistes personals a propietaris de bars i restaurants de tots els districtes de la ciutat durant set mesos, i en dues onades. El 2026 es faran públics els resultats de l'enquesta del 2025. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona 

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona 

Més de Love Local
    Últimes notícies
      Publicitat