[title]
Catalunya està plena de racons meravellosos que heu de visitar, almenys, un cop a la vida. Alguns són joies amagades, mentre que d’altres s’han convertit en autèntiques icones del país, com és el cas de Montserrat. El perfil irregular i punxegut de la muntanya situada a la dreta del Llobregat no deixa indiferent ningú, però, si sou escèptics, visiteu l’espectacular monestir i coneixeu la seva història, i no podreu amagar la vostra admiració. Montserrat és per molts gairebé una religió, i molta gent –tant locals com turistes d’arreu del món– puja fins als peus de la Moreneta per fer promeses i ofrenes, perquè Montserrat es tracta d’un centre espiritual de primer ordre.
Pels catalans, Montserrat és un lloc representatiu de la nostra cultura i història, i ara no només nosaltres recomanem que hi aneu, sinó que també ho ha fet el New York Times. El que és un dels mitjans de comunicació escrits més influents del món, ha publicat la seva llista anual de les 52 millors destinacions arreu del món per visitar el 2025, i Montserrat ha estat inclosa en la posició número 41. Malgrat que mai és un mal moment per fer-hi una visita, “aquest any hi ha una raó especial per anar-hi: el venerat monestir benedictí situat dins de les escletxes rocoses de la muntanya (...) celebra el seu mil·lenari”, aclareix la periodista, Anne Lise Sorensen. El monestir de Montserrat compleix els 1.000 anys de vida aquest 2025 i ha programat diferents activitats per celebrar-ho, com un festival de música, actuacions de l’Escolania de Montserrat i una exposició al Palau Robert de Barcelona que repassa la història del monestir.
Ver esta publicación en Instagram
Sorensen defineix el monestir com un “símbol perdurable de la identitat catalana” i destaca la importància de la seva ubicació entre els fantàstics edificis dissenyats per Gaudí. La publicació, però, no només recomana visitar el monestir, sinó també el parc natural de Montserrat, un gran espai verd que envolta l’equipament i que està cobert de boscos de pins i alzines ideals per a aquells a qui els agradi fer rutes i senderisme per la natura, així com altres esports a l’aire lliure com l’escalada. Per concloure el text, Sorenesen recomana als lectors que pugin al cim de Sant Jeroni, el punt més alt de Montserrat, un espai on assegura que “el cel es troba amb la terra (...) una experiència espiritual en si mateixa”. La llista, però, inclou indrets d’arreu del planeta que també valen la pena per donar-hi un cop d’ull i, si teniu temps, visitar-los. Aquestes són les 15 primeres destinacions recomanades pel New York Times:
1. El recorregut de Jane Austen, Regne Unit
2. Illes Galápagos, Equador
3. Els museus de la ciutat de Nova York
4. Assam, Índia
5. Tailàndia (i les localitzacions de The White Lotus)
6. Groenlàndia
7. Aix-en-Provence, França
8. Sun Valley, Idaho
9. Lumbini, Nepal
10. Sydney, Austràlia
11. Coïmbra, Portugal
12. Angola
13. Hamburg, Alemanya
14. Nicaragua
15. Les Dolomites, Itàlia
Una altra destinació de l’Estat a la llista
Tot i que Montserrat ha estat l’única destinació catalana dins la llista, no ha estat l’única de l’Estat. El New York Times també hi ha inclòs un poble amagat als Pirineus, a la zona d’Osca. Canfranc es troba a la frontera entre França i Espanya, els dos països més visitats del món, i, malgrat la seva ubicació, aquest petit municipi encara es manté com una joia secreta d’aquesta zona. El mitjà explica que és una zona ideal per gaudir de la natura al màxim, ja sigui esquiant, fent ciclisme, visitant els llacs o fent diferents rutes com el camí de Sant Jaume.
El paisatge és un dels punts forts del municipi, però no és l’únic. Segons explica el periodista Michael Harmon al mateix article, Canfranc és un caramel·let per als amants de la història, ja que va ser un focus d’espionatge i resistència aliada durant la Segona Guerra Mundial. A més, des de fa mig segle té una altra gran atracció: l’estació internacional de tren de Canfranc, de caràcter palatí, abandonada durant 50 anys. Ara, l’estació ha reobert com un hotel de cinc estrelles, “magníficament restaurat, amb una sala de venda de bitllets semblant a una catedral convertida en vestíbul”. L’hotel també gaudeix d’una estrella Michelin dins d’un antic vagó de tren que Harmon compara amb “una creació de Wes Anderson a la vida real”. Per concloure, Harmon també avança que a partir d’aquest any s’hi podrà arribar per ferrocarril a través de la línia Saragossa-Canfranc, que travessa 19 túnels i “abraça els penya-segats”.

*Podeu consultar aquí la llista completa del New York Times