[title]
Projecta on vulguis!
He vist pel·lícules projectades en llocs que mai no imaginaríeu. Films d’arts marcials en pisos de sectes com a pas previ per fotre’t el rotllo i captar-te com un passarell. Comèdies de Louis de Funès en campaments de l’Opus Dei. 'Los Goonies' en un bar hípster d’Enric Granados. He vist pel·lis en centres cívics, biblioteques, botigues naturalistes (o eren naturistes?), places, carrers, avingudes, discoteques, façanes, kases okupes i d’altres antres més o menys respectables, com la puta de Jean-Paul Sartre. Amb un so impecable. O sense entendre una merda dels diàlegs, per culpa dels convidats, més interessats en agafar una bona mona que en esbrinar el missatge ocult del director. I una de les coses que més m’agraden del Festival Internacional de Cinema del Vi i del Cava, també conegut com el Most i que comença aquest 8 de novembre, és que projecten les obres seleccionades a varis espais de Vilafranca del Penedès.
El Most ja té vuit anys
Nascut ara fa vuit anys, el Most escampa les seves projeccions, fins al 18 de novembre al Penedès, i del 28 de novembre al 2 de desembre al Priorat. Una de les activitats que més m’intriguen, i encara no he practicat, és el 'Cinema als Cellers', amb degustació de pel·li i vi a cellers col·laboradors. I també hi ha un 'Cinema als Municipis', en el qual es porta el setè art a diversos pobles del territori. Visca la descentralització i la pedagogia! La programació té quatre seccions/sessions, adreçades als fans del vi i el cava i als enoturistes, o als abstemis que, alguns cops, podem ser bevedors socials, com un servidor: Gran Reserva, Brot, Collita i Mini Most.
La bona collita suïssa
Amb Suïssa com a país convidat, el Most projecta 'El libro de imágenes', un film molt recent d’un suís universal, Jean-Luc Godard, més dos títols de Gianluca Colla, 'The tale of swiss wine’ i 'Ode des vignerons', i 'Les saisons de Marie-Thérèse Chappaz', realitzada per Frédéric Florey. Per si algú es creia que a Suïssa només s’hi fan i s’hi guarden diners: també es preocupen per tenir bon cinema.
50 anys del Cine Club Vilafranca
Llegir i marcar tota la programació del Most és marejador, o sigui que us aconsello que entreu al seu web, i veureu que s’hi podrà veure des de 'La revolución líquida', de Clara Isamat, a 'Andrea Motis, la trompeta silenciosa', de Ramon Tort, 'Entre dos aguas', d’Isaki Lacuesta, 'Non-Fiction', d’Olivier Assayas, 'Un asunto de familia', d’Hirokazu Kore-eda, o 'Vision', de Naomi Kawase. I una llarga llista de curtmetratges, activitat on hi entra en joc el Cine Club Vilafranca, que celebra el seu 50 aniversari: 'Compatible', de Pau Bacardit, 'Bailaora', de Rubin Stein, 'Línea de tiempo – Sinestesia', de Joan Marimón, o 'Nenamagat', de Pol Rodríguez, són alguns dels curts fitxats pel Most i el cineclub. En total, pel·lícules amb el vi com a tema o com a subtema, i històries sense vi. Un maridatge encertat. Apa, a veure cine on vulguis!