Notícies

Mushkaa, Carlos Cuevas i Miki Esparbé participen a l’anunci de la nova samarreta de Top Manta

La col·lecció vol denunciar les polítiques migratòries de la Unió Europea i inclou dues samarretes amb la frase 'Barça o barzakh' a l'esquena

Laia Jordà Sánchez
Redactora
Mushkaa Top Manta
Foto: Instagram /@topmanta_bcn
Publicitat

Més de 6.600 persones van perdre la vida a les aigües del Mediterrani mentre intentaven viatjar des d'Àfrica fins a Europa el passat 2023. La majoria de les víctimes es queden al mar i no s'impulsen iniciatives per identificar-les ni rescatar els seus cossos, sinó que queden en l'anonimat i ningú pren responsabilitat per aquesta tragèdia. Per denunciar les polítiques migratòries de la Unió Europea (UE), l'organització barcelonina Top Manta acaba de posar a la venda la seva nova col·lecció de samarretes que ha presentat amb un vídeo promocional que han protagonitzat membres de l'organització i algunes cares força conegudes.

Les cantants Mushkaa i Maria Hein, i els actors Carlos Cuevas i Miki Esparbé han protagonitzat el vídeo de la campanya 'Barça o barzakh', on surten amb les samarretes posades mentre juguen a futbol a la platja amb altres membres de Top Manta. La col·lecció inclou dues samarretes diferents, una amb els colors característics del Barça, el blau i el vermell, i una altra de color negre amb les lletres grogues i a ambdues es pot llegir 'Barça o barzakh' a l'esquena. La frase es tradueix com 'Barcelona o mort', un lema que els pescadors senegalesos diuen abans de començar un perillós viatge cap a Europa a bord dels cayucos, les fràgils embarcacions amb les quals intenten arribar al continent.

El llançament de la col·lecció coincideix amb el 45è aniversari del qual seria el primer de molts acords de pesca entre la UE i Senegal. Sota aquests acords, pesquers europeus exploten les aigües del país africà i han deixat el seu mar sense peixos, una situació que ha obligat els pescadors senegalesos a migrar cap a s'emporten els peixos. Segons les dades que Top Manta ha inclòs en el vídeo, almenys 6.618 persones van perdre la vida mentre intentaven fer el viatge des del Senegal fins a Europa a sobre d'un cayuco, una xifra que ha convertit el mar Mediterrani "en la fossa comuna més gran del continent".

Aquest, però, no és el primer cop que Top Manta ha rebut el suport de cares conegudes del panorama artístic català. Mushkaa ha mostrat el seu suport a l'organització a través de les seves xarxes socials i ja és habitual que Carlos Cuevas parli de Top Manta, no només a les xarxes socials, sinó també a la ràdio i la televisió. El passat mes d'octubre, l'actor anar al programa 'LateXou' de Marc Giró a La 2 on va explicar el projecte de Top Manta i l'organització li va regalar unes vambes en agraïment.

On es poden comprar les samarretes?

De moment, l'organització ha posat a la venda una primera edició limitada de 400 samarretes a la seva pàgina web que costen 55 euros, tot i que hi haurà més edicions amb prereserva per evitar excedents d'estoc. Tota la col·lecció ha estat confeccionada i estampada a mà al taller de costura i serigrafia de Top Manta a Barcelona que promou la producció local i el comerç just.

Què és Top Manta?

Top Manta és una marca de roba social i solidària del Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona que està activa des de 2017 i té com a objectiu millorar les condicions de vida del col·lectiu de manters de la ciutat. Amb els anys, Top Manta s'ha convertit en molt més que una marca de roba i s'ha transformat en un projecte que ja ha aconseguit que 120 persones aconsegueixin els papers per viure de manera legal al país i deixin de vendre al carrer. Actualment, unes 25 persones treballen als dos tallers de costura i serigrafia de l'organització on fabriquen els articles del catàleg i també assumeixen encàrrecs externs.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona al juliol

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat