[title]
Hi ha tants vins com persones al món. Bé, potser no és un càlcul gaire exacte, però el que sí que és cert és que a Catalunya hi ha una gran varietat de vins i vinyes per visitar i fer tastos ben diversos. Tot i que el territori és conegut per tenir vins boníssims, com els del Penedès o els elaborats a la comarca de la Terra Alta, a Tarragona, n’hi ha pocs d’origen 100% barceloní. De fet, no existia cap vi blanc amb raïm conreat exclusivament a Barcelona, fins ara. L’Olivera, una cooperativa de Vallbona de les Monges que elabora olis i vins ecològics, ha anunciat que, a partir d’aquest 12 de febrer, el vi Vinyes de Barcelona blanc ja es pot trobar al mercat.
La cooperativa ha explicat que el Vinyes de Barcelona és el primer i l’únic vi blanc elaborat ambb raïm conreat Barcelona, nascut a la masia de Can Calopa de Collserola, fet amb xarel·lo i criat en materials com ara gerres de gres i damajoanes. L’Olivera el descriu com un vi subtil i elegant, i “fidel al seu paisatge agrícola i humà”, i explica que s’ha veremat a mà en caixes de 10 i 12 quilos seleccionades a la vinya per elaborar les primeres 885 ampolles del vi que ja han sortit a la venda. “Volem subratllar la importància de la cultura vitivinícola en la construcció de la identitat de Barcelona”, ha destacat el responsable de producció de la cooperativa, Pau Moragas.
Ver esta publicación en Instagram
Tot i que l’objectiu i la voluntat de la cooperativa eren reivindicar la varietat de vi local, la producció de Vinyes de Barcelona no hauria pogut tirar endavant sense una campanya de finançament col·lectiu. Sota el nom de “Plantem un cep a Collserola”, la cooperativa va aconseguir donacions solidàries de 300 persones que van permetre finançar la plantació de les vinyes ecològiques l’any 2021 amb espècies autòctones que s'adaptessin a les condicions de la finca. Actualment, però, només el 2% del sòl de Collserola és d’ús agrícola, una xifra que sorprèn si la comparem amb la de l’any 1950, quan el territori d’ús agrícola d’aquesta zona representava el 21,5% del total.
La cooperativa destaca que el projecte de la masia de Can Calopa també funciona com un gran referent dins l’agricultura periurbana, una tendència que asseguren que està en augment a moltes de les grans ciutats d’arreu del món. “A Barcelona tenim un model que combina producte d’alta qualitat, generació d’oportunitats socials i respecte ambiental que és referent internacional”, ha explicat Moragas.
Un tast obert a tothom
Els pròxims 15 i 16 de febrer, dins el marc de les festes de Santa Eulàlia, L’Olivera organitza un tast del Vinyes de Barcelona a la masia de Can Calopa, a més d’un maridatge a la botiga que hi ha dins l’espai. Per assistir-hi, heu de reservar-hi plaça a través de la pàgina web o trucant al telèfon +34 646 619 188, ja que les places són limitades.
