Notícies

Neix un nou museu a Catalunya: així serà el Museu del Barroc que obre a Manresa

L’antic col·legi de Sant Ignasi s’ha reformat completament i, de moment, destinarà 700 m² de l’edifici a exposar peces del barroc català

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Museu del Barroc
Museu del BarrocMuseu del Barroc
Publicitat

Neix un nou museu per explicar l’art barroc català. Obrirà les portes ben aviat, el 21 de febrer, coincidint amb la Festa de la Llum de Manresa, que serà la ciutat encarregada d’acollir nou equipament cultural. “Manresa és la ciutat barroca per excel·lència”, explica Pepe Serra, director del MNAC, “i, a partir d’ara, qui vulgui conèixer el barroc no haurà d’anar a Barcelona; sinó a Manresa”. Al nou museu hi haurà obres que fins fa poc ocupaven les sales del Museu Nacional, del Museu de Manresa i diversos centres d’art, però també peces de la Col·lecció d’Art de la Generalitat de Catalunya i d’altres que s’han comprat expressament per a l’ocasió. 

Sales expositives
Museu del Barroc de CatalunyaSales expositives

El Museu del Barroc de Catalunya té un objectiu clar: omplir un buit que fins ara no estava cobert, que és explicar el Barroc català i, a més, fer-lo valdre. El barroc -una paraula d’etimologia portuguesa que vol dir ‘perla imperfecta’- va néixer ja menystingut per les acadèmies d’art, que el veien amb mals ulls davant l’estil Neoclàssic que s’anava posant de moda. Per això algunes grans obres no es van conservar com calia i han arribat als nostres temps degradades. 

Interior del Museu del Barroc
Txus GarciaInterior del Museu del Barroc

Ara bé, la col·lecció de 182 peces del nou museu és un testimoni de l’esplendor d’aquest art que van dominar artistes catalans com Joaquim Juncosa, Francesc Tramulles Roig, Francesc Pla i Duran o Pere Cuquet. Entre les obres destaquen tres pintures del pintor més rellevant de la primera meitat del segle XVIII a Catalunya, Antoni Viladomat Manalt, de la sèrie de quadres dedicats a Sant Francesc d’Assís que, fins a l’època de la invasió napoleònica, decoraven el claustre major del convent gran de Sant Francesc a Barcelona. 

Sèrie de Sant Francesc d'Assís d''Antoni Viladomat Manalt
Museu del Barroc de CatalunyaSèrie de Sant Francesc d'Assís d''Antoni Viladomat Manalt

Francesc Vilà, director de l’equipament, parla de Manresa com l’epicentre d’aquest art: “A començaments del XVII, a la ciutat neix un grup d’artistes que es dediquen a la retaulística i escampen la seva producció per Catalunya”. Ara bé, el Barroc no són només pintures, retaules o escultures. “No ens hem de cenyir a una definició estricta”, indica Vilà, “sinó parlar de tota una cultura que es viu a Catalunya durant els segles XVII i XVIII”. Per aquest motiu, la música barroca és ben present al museu gràcies a un seguit de recursos sonors i lumínics que juguen amb les peces exposades. A més, les sales també compten amb 12 recursos audiovisuals que expliquen com el Barroc va penetrar a altres ciutats catalanes com Solsona, Girona, Tarragona o Barcelona. 

Accés al museu
Museu del Barroc de CatalunyaAccés al museu

L’edifici del nou museu del Barroc està ubicat a l’antic col·legi Sant Ignasi de Manresa, un edifici neoclàssic que va construir la Companyia de Jesús. Els 8000 m2 d’aquest immoble de planta quadrada s’han restaurat completament en unes obres que han costat 7,5 milions d’euros, però el Museu del Barroc, de moment, només n’ocuparà la primera planta, un espai expositiu de 700 m2. En la segona planta s’hi farà el museu de la ciutat de Manresa i la tercera acollirà la fundació Mestres Cabanes. En un futur, però, no es descarta que el Museu del Barroc de Catalunya ampliï espais per exposar més material.

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat