[title]
El centre de distribució alimentaria més gran de Catalunya, Mercabarna, suma un nou espai de 8.900 m2 dedicats a l'alimentació fresca i ecològica. Aquest micromón que no para cap de dia de l'any està d'estrena i ho fa mirant al futur. Ja és aquí el Biomarket, el primer mercat a l'engròs de fruita i verdura ecològica de l'Estat i el primer d'Europa en nombre d'empreses. Aquest mercat és el resultat d'un estudi previ impulsat per l'Ajuntament i es fa realitat després d'una inversió de 5 milions d'euros i una aposta clara per una demanda del producte ecològic a l'alça.
A l'interior d'aquesta nau de nova construcció s'hi troben dins 21 parades, 16 de les quals són per a majoristes, dos per a cooperatives agrícoles i tres més per a majoristes de producte envasat. 8.900 m2 que es volen transformar en un pols europeu del producte biològic i una prova pionera per exportar a altres capitals europees.
Biomarket i els nous temps
Aquesta nova zona no és casual ni respon solament a propòsits interns de Mercabarna sinó que dóna resposta a l'augment de la demanda dels productes bio, cada cop amb més pesa en la facturació dels supermercats. En menys de 10 anys s'ha triplicat la compra de productes ecològics i Biomarket vol apropar aquests productes als ciutadans a la vegada que vol facilitar la comercialització de fruites i verdures per part dels productors petits. Tot el que s'hi ven compta amb el certificat ecològic, el CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i és majoritàriament fruita i verdura, tot i que també s'hi venen altres productes com llegums, sucs, pasta, arròs...
La pandèmia ha fet encara més evident aquest augment de la demanda amb un creixement de més del 12%. Biomarket també ajuda en la internacionalització del producte català, ja que la gran majoria de clients d'aquest mercat són de fora. Tot i això Biomarket espera captar el 20% del mercat majorista ecològic durant els primers anys i arribar al 50% el 2031.
El projecte del Biomarket encaixa a la perfecció amb la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible que recau en Barcelona l'any 2021. L'edifici, a part de ser sostenible i estar fet principalment de fusta, suposa una aposta radical per l'alimentació eco i de proximitat per part de la capital catalana. La capitalitat inclourà més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible a través d'activitats que s'allargaran fins a finals de l'any que ve.