[title]
Bones notícies a la plaça Reial: aquest setembre obrirà el Jamboree 3. Serà on hi va haver l'Herbolari Farran, a Plaça Reial, 18, una botiga que del 1940 al 1978 va ser herboristeria, alimentació natural i dietètica.
En Joan Mas, director de la promotora Mas i Mas, explica que el projecte de l'Herbolari al final "s'ha convertit en Jamboree 3" (un nom molt més clar que l'anterior). Això sí, la sala seguirà essent molt particular. Sorneguer, raona que després d'anys intentant tirar endavant el projecte d'una nova sala, "que l'ajuntament m'hagi donat una llicència de sala de cultura viva amb degustació, venda d'herbes i sala d'exposicions marca la programació. Si m'haguessin deixat fer un local normal, no seria així".
Anem a pams. En aquest espai soterrani, d'uns 200 m2, hi haurà una sala de concerts amb un aforament de cent persones, que oferirà una programació connectada amb els gustos personals de Mas i del Jamboree. "Des de jazz a urban i hip-hop, passant pel flamenc. Hi ha molta gent que ens demana actuar al Jamboree i no pot perquè ho tenim tot ple", explica. També s'hi faran presentacions de llibre, "i tota la cosa cultural que no té cabuda, per densitat de programació, al Jamboree i Tarantos". Res de música en petit format: els concerts tindran les mateixes limitacions sonores que la sala gran.
La sala d'exposicions es dedicarà a la fotografia de concerts, i arrencarà amb una exposició de fotos d'actuacions de Mas i Mas, "perquè ara hi ha fotògrafs boníssims de música en viu a Barcelona". I l'herboristeria, que et trobaràs tot just entrar, oferirà una tria "d'herbes i plantes que podràs comprar fins les dotze de la nit. Seran quatre coses curioses, té, barreges de curris... Marihuana no, que et deixa ximple", fa broma.
Ara bé, la part de degustació implica que podran servir begudes: en aquest cas, còctels amb alcohol i sense– fets "amb les herbes que venem, i per un cocteler d'anomenada", i pararà especial èmfasi a la cocteleria picant d'estil mexicà. L'espai obrirà de cinc de la tarda a les 12 de la nit, tot i que espera que "a partir de l'octubre, l'Ajuntament permeti als espais de cultura viva obrir fins a les tres de la matinada". I aquí torna a treure la ironia, perquè la llicència "d'espai de cultura viva ens permet obrir fins a les dotze, però qualsevol bar de cultura morta tanca a les tres de la matinada".
"Que ara qualsevol bar pugui fer concerts, fa que ja no siguem el cul del mon, en termes musicals"
Una de calenta i una de freda. L'empresari de la música en viu reconeix que l'aprovació de la categoria Espais Cultura Viva a l’ordenança municipal –que des del 2019 permet a bars, llibreries, galeries d’art i altres locals programar activitats culturals i música en viu– "té molta més importància de la que li ha donat el barceloní. La gent no s'adona que permetre les actuacions només a les sales de concerts o discoteques ens feia ser el cul del món, musicalment parlant. Jo soc molt crític amb l'Ajuntament, però en aquest cas cal felicitar-los", reconeix.
NO T'HO PERDIS: Els millors concerts de juliol i agost