[title]
Que en els darrers anys hi ha hagut un petit i refrescant boom del gènere fantàstic en català no és cap misteri: la tasca d'editorials 'indies' com Males Herbes i les recents Obscura Editorial i Mai Més han permès que patums del gènere –no sempre preses seriosament pels editors 'cultes'– com Ursula K. Le Guin o Stephen King tinguessin bones edicions dels seus llibres en català. I també que descobrim obra d'autors interessantíssims d'aquí i d'allà, com P. Djèlí Clark o Elena Bartomeu.
I aquesta conjuntura ha afavorit l'obertura de la primera llibreria de ciència-ficció i terror de Barcelona que dona visibilitat preferent a les autores femenines: La Insòlita (Ciutat de Granada, 76, Dl. de 17h-20h / Dm a Ds. 10h-14h i 17h-20h / Dg. 10h-14h), al cor de Poblenou, acaba d'obrir. La Carlota Gelonch és la llibrera i propietària, i defineix el seu comerç com a "una llibreria generalista, però també amb una forta vocació de barri; volem contribuir, des de la nostra mirada, a què el 22@ sigui més barri".
Gelonch explica que la seva línia editorial rau en "la intersecció de temes de gènere amb la narrativa fantàstica". Literatura de gènere combinada amb visió de gènere, si em permeteu. Entres i et rep la prestatgeria principal, que combina novetats de literatura –amb autores com Mariana Enríquez o Guadalupe Nettel– amb assajos on les polítiques de gènere i la dona són protagonistes (Això no vol dir, esclar, que no hi sigui presents supervendes de qualitat com Neil Gaiman. Però testosterona d'espasa i bruixeria ortodoxa, poca cosa).
Més al fons, hi ha una ala de literatura realista i just davant seu, una prestatgeria de ficció de misteri i terror, al costat d'una part d'assaig que és una delícia: folklore i mitologia, bruixes i ocultisme, amb llibres d'editorials selectes i carregades d'ideologia –feminista, 'bizarre' i d'esquerres– com Orciny Press o La Felguera-, on el satànic Crowley frega el llom amb Santa Teresa de Jesús (fa molta gràcia que els nens hagin de passar-hi per davant per arribar a la zona infantil). És un local polit i ple de llum, que convida a entrar, res a veure amb la tristament tancada Cor Obscur, que agafava la cosa fantàstica amb interiorisme gòtic i satànic, amb canelobres i creus invertides, que també tenia el seu què. (A l'exbisbe Novell segur que li hi hauria agradat).
Del 17 al 19 de setembre faran la presentació de la llibreria, amb xerrades, conferències i presentacions literàries, que tindran continuïtat en un bonic espai amb un petit pati interior. "Avui, esclar, una llibreria no és només una llibreria, i el que m'interessa fer a La Insòlita és rellegir els codis dels gèneres fantàstics, però sense oblidar el vessant popular i la vida veïnal". Gelonch, amb estudis d'Història de l’Art i Literatura Comparada, ve del treball social en entitats contra la violència de gènere. "Sempre havia tingut el somni d'obrir una llibreria", diu. Potser aquesta afirmació és molt tòpica, però la forma en què l'ha feta realitat no ho és en absolut. Aneu-hi.
NO T'HO PERDIS: Llibreries de culte a Barcelona
Llegeix el número de setembre amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat