[title]
Mantenir la canalla entretinguda no és una tasca fàcil i pensar plans nous cada setmana tampoc ho és. Malgrat que a Barcelona hi ha un gran ventall d’opcions per passar una bona estona en família, una de les més populars és, sens dubte, visitar un dels parcs i espais verds a l’aire lliure repartits per tots els districtes de la ciutat. Si ja els heu visitat tots, no us preocupeu perquè ara podeu afegir-ne un més a la llista de més de 29.000 m². Estem parlant del nou parc del recinte de Can Batlló, que ja s’ha inaugurat convertit en el nou pulmó verd del barri del districte de Sants-Montjuïc.
El parc es troba a la gran esplanada central de l’antic recinte industrial del sector Llobregat, que, després de tres anys d’obres, ja és una gran àrea renovada entre la Gran Via de les Corts Catalanes i els carrers de Parcerisa, Constitució i Mossèn Amadeu Oller. El parc, doncs, se situa en aquesta esplanada que s’ha convertit en un prat arbrat amb 486 arbres i prop de 9.000 plantes, camins, espais de descans i diferents zones de jocs infantils i esportius.
Per no fer desaparèixer el passat industrial de la zona, les façanes dels blocs 9 i 12 s’han conservat com a elements del gran jardí i cadascun dels dos espais té funcions diferents. El bloc 9 és la zona de jocs esportius, un espai de 731 m² on hi ha sis cistelles per jugar a bàsquet i una àrea amb màquines i aparells per practicar cal·listènia, tot amb gespa artificial. Aquesta zona està coberta parcialment amb policarbonat transparent i, en un futur, també s’hi instal·laran plaques fotovoltaiques. Just al costat del bloc, a l’exterior, també hi ha taules de ping-pong, una zona que, a diferència de les altres, estarà tancada de nit.
Pel que fa al bloc 12, és l’espai que s’ha convertit en l’àrea de jocs infantils, amb prop de 1.000 m², amb una torre de 9 metres d’alçària amb tres tobogans tancats a diferents nivells i que el més alt té una baixada d’11 metres. El tobogan situat al primer nivell també disposa d’una lona de transferències per accedir-hi, el que el fa accessible per a infants amb mobilitat reduïda. L’espai també inclou llits elàstics, balancins, un giratori individual i un altre de col·lectiu, gronxadors regulars i tres gronxadors gegants aptes perquè els adolescents i els adults també puguin divertir-se.
Entre altres espais que destaquen dins el parc, hi ha 1.200 m² d’horts urbans, amb jardineres de cultiu, i el camí d’aigua, que es tracta d’un petit canal que s’abasteix d’aigua freàtica del pou i que recorre el parc des del carrer de la Constitució fins a la Gran Via de les Corts Catalanes. Si teniu mascotes, no us preocupeu perquè no les haureu de deixar a casa si feu una visita al parc, ja que també hi ha una àrea d’esbarjo per a gossos. Aquesta zona té 645 m² i és un punt central del nou espai. Cal recordar que, malgrat la inauguració del parc de Can Batlló, encara queda una segona fase que preveu construir una segona àrea de jocs infantils al costat de la futura Escola Cal Maiol, un skatepark i una zona amb un amfiteatre i una font ornamental entre els blocs 2 i 4.
Restes arqueològiques al parc
Uns mesos després d’iniciar les obres, el maig del 2022, els treballadors van descobrir diversos murs i dues inhumacions de l’època altimperial romana a la zona nord del recinte industrial de Can Batlló. L’arqueòloga Vanesa Triay va dirigir la intervenció arqueològica, amb la supervisió del Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB) i del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. Els professionals van recordar que al voltant de Can Batlló hi havia dues vies de comunicació ja en funcionament en època romana, que es van descobrir l’any 1984, per la qual cosa no era estrany que hi hagués més troballes.