[title]
El teatre és un gènere literari com qualsevol altre. Menys popular, segurament, però ben viu. Hi ha dramaturgs que conceben els seus textos exclusivament com un guió, com una eina per crear una funció en directe. Altres, inclosos autors de la mida de Lorca o Koltès, escriuen amb vigor poètic i una estructura ben pensada, i els seus textos funcionen com a obres tancades i plenes per a la lectura. Directors, dramaturgs i editors mantenen viva la flama del teatre amb la lectura. Repassem les claus del gènere literari teatral i opcions per llegir-lo gratis i amb descomptes mentre duri el confinament.
Teatres de text
“Al ser només llegit el teatre no conté el caràcter col·lectiu del fenomen, però conserva altres qualitats com la relació amb el llenguatge, la capacitat de crear un sentit per a la peça i la possibilitat de conèixer la nostra tradició”, explica Xavier Albertí, director del TNC, teatre que aquests dies aposta per la lectura enfront a l'allau d'enregistraments que es pengen a teatres d'aquí i d'arreu: "Les nostres gravacions tenen qualitat d'arxiu, no estan pensades per ser visionades. Per això hem optat per apostar per la lectura" en època de confinament, conclou Albertí. Més de 60 obres estan disponibles de franc al seu web. Altres es venen en format digital i recollida física posterior.
Tots els textos a tnc.cat
Obres confinades
“És una literatura complexa, la dificultat rau en el fet que cada personatge és un narrador i requereix l’esforç de posar-se en diferents punts de vista”, afegeix el dramaturg Jordi Casanovas, impulsor del hashtag #coronavirusplays que ha omplert de textos la xarxa. “El teatre s’ha de compartir en comunitat, però potser aquests dies que no hi podem anar els textos ens ajuden a obrir portes, a convocar nous públics a través de la lectura”, conclou.
Troba les #coronavirusplays a Twitter
A la caça del lector fidel
Poques editorials aposten pel gènere teatral. Comanegra n’és una excepció. Des de 2016 edita, en col·laboració amb l'Institut del Teatre, la col·lecció Dramarticles: clàssics, autors contemporanis i traduccions pensades per a la interpretació en viu. “Com a negoci és complicat, un gènere minoritari que no té ressò als mitjans. En conseqüència, els lectors són pocs però molt fidels”, remarca Marina Laboreo, responsable d’una col·lecció que en temps de confinament treballa ofertes de subscripció.
10% de descompte en teatre a comanegra.com
Crear l’hàbit de franc
Albertí, Casanovas i Laboreo coincideixen en la importància de perdre la por al gènere. Els neòfits tenen ara més opcions d’acostar-s’hi que mai. Amb el carnet de la biblioteca es pot accedir al catàleg eBiblio, ben assortit d’unes obres que en molts repositoris digitals també es troben de franc: la major part de clàssics són lliures de drets, incloses les obres de Shakespeare, dramaturg i no obstant això l’autor més famós de tots els temps.
Més dramatúrgia a catalandrama.cat