Notícies

On són les dones que treballen en l'audiovisual?

Escrit per
Maria Junyent
Editora
Publicitat

Un 64% de l'alumnat d'audiovisual a Catalunya són dones, però només un 16% lideren projectes (dirigeixen, escriuen, produeixen) en la indústria. Només un 16%. Per quin motiu? "Sembla que ningú tingui cap resposta a aquesta pregunta", diu Serrana Torres, productora i membre de Dones Visuals. "Ens diuen que no hi ha dones. Nosaltres diem que sí que n'hi ha, però no es veuen prou".

Dones Visuals és un col·lectiu que des del 2017 treballen per defensar, promoure i fer efectiva la presència de les dones al sector audiovisual. L'abril del 2019 van presentar el directori de #donesvisuals; una eina impulsada per l'ICEC (Institut Català d'Empreses Culturals) que reuneix i visibilitza les dones que treballen a l'audiovisual a Catalunya, perquè ningú pugui dir que "no n'hi ha".

Serrana Torres, impulsora del directori i productora de documentals com 'Oleg y las raras artes' –un retrat del pianista rus Oleg Karavaichuk, firmat per Andrés Duque– i 'Las Sinsombrero' –un documental interactiu sobre les dones que també formaven part de la Generación del 27– ens explica que el directori està inspirat en el pla d'acció d'Anna Serner, la directora de l'Institut Suec del Cinema, que en tres anys –entre el 2013 i el 2016– va aconseguir que la meitat de pel·lícules subvencionades pel govern del país fossin escrites, dirigides o produïdes per dones. Fins aleshores, el percentatge de dones era d'un 26 %. Si hi ha més dones que lideren projectes, també hi ha més reconeixement i més referents per a les dones que venen. El directori de Dones Visuals vol ser un catalitzador de tot aquest talent femení que ha estat històricament invisibilitzat. "El nostre objectiu és demostrar que la igualtat és qualitat, i que la igualtat és qualitat", explica la Serrana.

Com funciona? Totes les dones que treballin en qualsevol àmbit de l'audiovisual poden crear el seu perfil al directori. "Volem que sigui una eina útil i senzilla, que sigui molt visual", explica Torres. Si entreu al perfil de qualsevol de les prop de 400 professionals que en formen part, veureu que és molt senzill veure qui són i en quins projectes han estat implicades. L'eina vol ser útil tant per les mateixes usuàries com per persones interessades a contractar o fer equips, amb la idea que més endavant pugui existir en més idiomes i estendre's més enllà de Catalunya.

NO T'HO PERDIS: El top 5 de la cartellera de cine

Últimes notícies

    Publicitat