[title]
Després de gairebé un segle en mans de la mateixa família, un dels millors xocolaters del món agafarà el relleu al capdavant de la Pastisseria Sans. Després de 97 anys de feina, l'emblemàtic negoci de La Bisbal d'Empordà s'acomiada de la tercera i última generació propietària del local per donar la benvinguda a Oriol Balaguer, qui assegura que conservarà tots els productes clàssics dels Sans, com el bisbalenc i el trufat d'anous. La carta de Sans apostarà per una gastronomia dolça tradicional i artesanal, que es continuarà elaborant a l'obrador original de la botiga, a més d'afegir un espai de capricis salats amb vins, formatges i embotits de la zona per fomentar el producte local. Aquest, però, no és el primer projecte centenari de Balaguer, sinó que també és propietari de La Duquesita, una pastisseria del 1914 a Madrid que també aposta pels productes artesanals i tradicionals amb un toc més gurmet.
El mestre xocolater afegirà altres productes 'signature' com les seves xocolates, trufes, brioixeria, pasta fullada, panettone i el pastís 8 textures, tot i que no renunciarà a productes com els famosos canelons i el clàssic Bisbalenc. Modest Sans Viñas, el fundador de la pastisseria familiar, va crear el 1932 una de les postres més emblemàtiques del Baix Empordà, considerada patrimoni gastronòmic de la comarca: el bisbalenc. El dolç elaborat a partir d'una massa de pasta de full, cabell d'àngel, pinyons i sucre ha captivat a diverses generacions de la zona i de Catalunya, així com a personatges tan reconeguts com Salvador Dalí. Segons ha publicat la mateixa pastisseria al seu perfil de Facebook, el Bisbalenc és una marca registrada des de 1966 i propietat de l'establiment sota el nom Sans-Bisbalenc S.L. Segons expliquen, la marca només es pot utilitzar quan es refereix a les postres creades per Modest Sans Viñas i que només s'elabora a Pastisseria Sans de La Bisbal d'Empordà.
Oriol Balaguer, un dels millors pastissers del món
Catalunya té alguns dels millors xefs del món com Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, així com els millors pastissers com Lluc Crusellas i Oriol Balaguer. Aquests darrers van treballar als millors restaurants del país fins que van poder iniciar els seus projectes propis, com és el cas de Balaguer amb les seves dues pastisseries. Abans de convertir-se en propietari, el pastisser de Calafell va estudiar a l'Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona i va passar per algunes de les millors pastisseries belgues i locals fins que va entrar dins l'equip de Ferran Adrià durant sis anys.
Amb només 21 anys, va ser escollit com a Millor Pastisser Artesà Espanyol l'any 1993 i des de llavors no ha parat de rebre guardons, entre els quals destaquen el reconeixement a Millor Postre del Món per la seva creació 'textures de xocolata', el 2001; Millor Xef Pastisser de l'Acadèmia Internacional de Gastronomia, el 2018; i, l'any 2023, la seva pastisseria de Madrid va ser reconeguda com la Millor Pastisseria de Madrid per l'Academia de gastronomia Madrileña.