[title]
L'arribada de l'estiu ens ha deixat les voreres de Barcelona carregades d'escorça dels arbres plàtans (o plataners, com també se'ls anomena), un fenomen ben curiós que ha omplert les xarxes de preguntes. Els exemplars d'aquesta espècie, una de les més comunes als carrers de la ciutat, s'han coordinat per pelar-se a l'uníson, i la nostra no és l'única població on aquest fenomen ha sorprès.
Segons els experts, es tracta d'un procés normal però no habitual. Es deu a una combinació entre sequera prolongada, com la que hem viscut a l'últim any, sumada a l'excés de pluja que va arribar a final de primavera.
Amb l'aigua caiguda de forma torrencial, el creixement dels arbres s'accelera i acaben mudant l'escorça de forma tan ràpida que ha deixat plens de restes els escocells de moltes ciutats.
Us heu fixat que els plataners d’algunes #ciutats estan perdent l’escorça? 🪵🥴 Per exemple, està passant als carrers de #Barcelona. Doncs us volem donar ✨BONES NOTÍCIES✨👉La causa és la sequera intensa i crònica, però de moment no és res greu. pic.twitter.com/tXVVy4NLjA
— CREAF (@CREAF_ecologia) June 26, 2023
Què els passa, als #plataners de Barcelona? Se’ls pela l’escorça. pic.twitter.com/eBui3dJEcn
— Mònica Carnicero López (@mcarnicero05) June 21, 2023
Els plataners de Barcelona sempre han perdut l'escorça de la manera que l'estan perdent aquests dies? La veritat es que no m'hi havia fixat mai. pic.twitter.com/3AP8mbDdbR
— Jordi Pueyo (@jordipueyo) June 19, 2023
A Barcelona el fenomen ha estat ben visible a artèries tan conegudes com la Rambla, on els plàtans són un emblema, i també s'ha notat als parcs de la ciutat on els equips de jardineria fa mesos que treballen amb l'extra afegit de recollir les peles.
Casualment, l'any passat l'Ajuntament va anunciar la voluntat de reduir un 15% la proporció de plàtans a Barcelona, on se superen els 200.000 exemplars.