[title]
La llegenda de Sant Jordi a la pastisseria Brunells agafa gust de mantega triomfal, gerds i aigua de roses. I es menja. Per Sant Jordi, la pastisseria més icònica del Born es treu de la màniga una criatura nova: el croissant-drac. Un dolç de farcit i fantasia en cada mos, amb una base de recepta que ja ha estat coronada com a millor croissant artesà de mantega d’Espanya no un cop, sinó dos (2020 i 2024, per si algú vol prendre nota). Costa 5,10 €.
La crosta, flonja i plena de capes com un bon thriller, amaga un cor dolç i una mica èpic: aigua de roses i gerds, en homenatge explícit a la sang de la bèstia. Una picada d’ullet als romàntics, als mitòmans i a la clientela habitual de l’obrador, que ja fa temps que no es conforma amb un croissant de tota la vida. Però a Brunells no s’hi viatja només per veure morir a queixalades dracs ensucrats. Torna un clàssic recent de la casa: la rosa croissant, una flor de pasta de full amb poma i bany de fruits del bosc, que és més bonica que moltes de les que es venen en testos de plàstic i dura més que segons quines parelles.

I per als que prefereixen Sant Jordi amb llibres i pastissos –per què triar?– arriba el llibre pastís: planxes de pa de pessic, crema de mantega amb praliné d’avellana, llimona i una capa fina de rovell d’ou. Es presenta en format individual, pensat per devorar-lo en un banc del Passeig del Born mentre avances capítols amb les mans enganxoses i el cor content.
El capítol salat és el pa de Sant Jordi, un clàssic que fa olor de forn de pedra i festa major. Amb formatge, sobrassada i nous, és una senyera comestible que no demana ni tall ni vi: s’aguanta sol. A córrer, que aquests dracs aniran en edició limitada.
NO T'HO PERDIS: Els millors croissants de Barcelona