[title]
Els experts en medi ambient asseguren que el planeta va directe a l'abisme si els humans, experts contaminants de l'entorn, no fem un canvi radical en els nostres hàbits a favor de la sostenibilitat i la reducció de residus contaminants. Qualsevol ajuda, per petita que sigui, suposa un pas gegant en aquesta missió col·lectiva de protegir l'ecosistema i ha d'estar en tots els àmbits de les nostres vides, també en l'esport. Això és el que proposa Plogging Barcelona, un grup de runners matiners amb la suficient consciència ecològica com per posar el despertador abans de les 6 del matí i córrer per la platja mentre recullen tota mena de plàstics i residus que el trajecte els va regalant.
Despertar consciències de bon matí a la Barceloneta
La seva rutina eco-esportiva comença a les 7.30 davant del Buenas Migas a la platja de la Mar Bella. Els llums dels fanals segueixen encesos, els supervivents de les discoteques per fi busquen el camí a casa i altres dormen com un tronc a la platja, de fons, una fina línia de llum de l'alba ens acompanya en l'escalfament previ a la recollida. Bosses biodegradables en mà, guants i a córrer o caminar, aquí cadascú tria el millor per començar el dia combinant l'esport amb el reciclatge.
¡De Suècia al món!
A Barcelona va aterrar el juny de l'any passat de la mà - o més aviat de la ment i els peus - d'Enni, una dissenyadora finesa que importa dels països nòrdics aquest nou esport que ja porta uns anys deixant petjada pel món. Enni m'explica que no va dubtar en cap moment que la idea fracassaria a la ciutat perquè altres iniciatives antiresidus com l'obertura del primer supermercat lliure de plàstic del país, demostra que hi ha ganes de canvi. Al principi la van ajudar el grup per excel·lència de runners matiners, els Sunrise Runner Club, i a partir d'allà, altres interessats en millorar les brutes platges de la ciutat van anar sumant-se al moviment plogging. Per cert, plogging és la fusió de les paraules 'jogging (córrer) i 'plocka upp' (paraula sueca que es refereix a alguna cosa que està "per recollir").
Un cop al mes i més de 4.000 litres recollits
Menys d'un any - Plogging Barcelona fa la seva primera sortida el juny del 2018 - els ha valgut per recollir més de 300 bosses i 4.000 litres d'escombraries. Des d'anelles de llaunes, palets de 'Chupa-Chups', cigars, sabates o rodes de cotxet. "De vegades recollim coses que mai imaginaries trobar en una platja però l'important és lliurar el mar d'aquests residus i de les conseqüències que suposen per als animals marins", m'explica Priscilla, co-impulsora de Plogging Barcelona. "Els serveis de neteja de l'Ajuntament fan una gran feina però la seva maquinària, moltes vegades, no arriba a recollir els micro plàstics que suposen més del 60% de brossa que s'acumula en el mar", afegeix Priscilla sense deixar de tenir la vista posada a terra. Que siguin els menys visibles suposa un major impacte per a la vida marina que ha de conviure amb els perills d'una "inofensiva" llauna de cervesa o una canyeta. Impactants campanyes com les de Greenpeace ajuden en aquest canvi de mentalitat.
'Ploggers 'al poder!
En poc temps ja han aconseguit congregar un fidel grup de corredors que no els importa matinar per millorar una mica més el món. Ser 'plogger' no exigeix experiència en córrer, ni límit d'edat ni tenir una col·lecció de dorsals a casa, només busca a gent que els vingui de gust practicar esport mentre recullen tot el que es trobin en el seu camí. Aquí la medalla és portar la bossa d'escombraries més gran al final del recorregut i la satisfacció més gran, mirar enrere i veure que al teu pas no hi ha residu que s'hagi salvat. La següent sortida està planejada per al dimecres (27 de març) amb un munt de residus contaminants per recollir i uns 'ploggers' que et trauran la son a cop de bon rotllo!