[title]
La nit del 13 de desembre prepareu els abrics i allunyeu-vos de les zones amb més contaminació lumínica perquè arriben els Gemínids, la pluja d’estels més important d'aquesta època de l'any! Alguns d’aquests meteors, però, es podran començar a veure durant les nits prèvies i posteriors al divendres.
Un estel cada dos minuts
Aquests meteors són els més brillants i es preveu que se’n puguin veure molts, de mitjana aproximadament, un estel fugaç cada dos minuts. Aquest fenomen es tracta del moment de l’any en què la Terra, en passar al voltant del Sol, s'acosta a una zona de l’espai on es troben les restes del cometa 3200 Phaethon. Aquestes partícules minúscules són l’origen dels estels fugaços un cop entren en contacte amb l’atmosfera terrestre.
La pluja dels Gemínids, tot i ser més espectacular que les Llàgrimes de Sant Llorenç, a l’agost, són menys conegudes perquè acostuma a fer fred i a estar ennuvolat. La nit del 13 de desembre, tot i que s'espera que la lluna sigui plena i pugui dificultar la visió dels Gemínids, es preveu que el temps acompanyi aquesta cita tan especial. Si es compleix amb la previsió meteorològica, hi haurà pocs núvols, bon temps i, gràcies al vent càlid que entrarà per Ponent, molta visibilitat. A més, es recomana que, per aquesta ocasió, es contempli la pluja en direcció a la constel·lació de Bessons, és a dir, cap al nord-est.
On veure-les a Barcelona
A Barcelona i rodalia podeu trobar punts ideals per veure el fenomen com els voltants de l'Observatori Fabra o espais com la serra de Collserola o Montjuïc, tots ells punts per amagar-se el màxim possible de la contaminació lumínica.
Altres entorns propers a la ciutat poden ser les serres dels voltants de Santa Creu d'Olorda, situat en els paratges muntanyosos entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat.
Una mica més lluny
Si esteu disposats a anar més lluny, podeu optar per indrets més adients com el Puig Madrona, al Papiol, o fins i tot Montserrat, en un combinat amb la visita matutina al monestir. L'Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER) ens ha recomanat que marxem fins a l'observatori meteorològic del Pujalt per veure la pluja d'estels i, si ens animem a fer una mica més de quilòmetres, arribar fins a Ordal, un petit poble que pertany a la serra del Garraf. També, podeu anar a la serra de Castelltallat, on l'observatori -que es troba ben lluny del nucli urbà- esdevé un lloc privilegiat per observar el cel.
Si voleu començar a acomiadar-vos del 2019, els Gemínids us prometen una nit màgica!