[title]
La hibridació de negocis per sorprendre, estalviar temps i sonar a nou és una fórmula empresarial més que demostrada. A Barcelona en tenim diferents exemples, des de la bugaderia-cafeteria, passant per la cafeteria amb plantes o els cafè-quiosc. Aquests combinats d'entrada són un bon reclam i només el temps demostra que els dos serveis poden conviure amb èxit, com és el cas de La Suegra del jardinero. Aquest local acollidor i ple de plantes s'ha fet un lloc amb menys de mig any en l'extensa oferta de bars que rodegen l'Hospital Clínic i resistint els embats de les restriccions.
La seva carta de presentació és ser el primer bar botànic d'Espanya, on hi pots menjar i beure, a part de comprar tota mena de plantes. Hibridació al poder: aprofitar el bon moment que viu el món de les plantes decoratives amb una oferta gastronòmica vegetariana i vegana amb accent argentí. Ho porten una parella d'argentins, la Noel i en Joaquín, i us podem garantir que, així i tot, no hi veureu ni rastre de carn. "Utilitzem el terme botànic perquè a La Suegra la vegetació et rodeja, està al plat i inclús te la veus", diu orgullós en Joaquín. Tot i trencar amb l'idil·li carnivor dels argentins, no hi falten clàssics de la cuina del país ni el sentit de l'humor.
I d'on ve el nom? "Se'ns acut un dia quan just teníem el local en obres i se'ns va presentar una dona dient que li deien 'la suegra del jardinero', per un marit de la seva filla que era jardiner i que es va fugar deixant-li uns llibres de botànica i jardineria" recorda la Noel. "Als pocs dies ens va portar els llibres i no l'hem tornat a veure mai més", afegeix en Joaquín. Els encaixava i han fet d'aquesta "suegra" el logo del local i la inspiració de la seva comunicació.
Emprenedors, enèrgics i amb les idees clares, aquesta parella no ha temut els efectes de la pandèmia. "Feia molts mesos que treballàvem per l'obertura i ens vam negar que la pandèmia s'ho carregués tot, així que vam tirar endavant com vam poder i la gent ha respost molt bé", diu en Joaquín. Estrena escalonada, al principi amb menys plantes, ara han ampliat horaris fins al vespre i ja compten amb terrassa.
La selecció de plantes i testos que omplen el local et fan dubtar d'on et trobes. "Sort que veus el tirador de cervesa només entrar, si no molta gent giraria cua", riu la Noel. La vegetació que no va en test però va en plat la trobes en una que carta es compon d'una àmplia oferta de plats per picar, hamburgueses i 'bowls' vegetarians i vegans. El trio d'hummus (cigrons, albergínia i remolatxa) i les braves de moniato són una boníssima opció per obrir la gana. No menysteniu les hamburgueses de llenties o d'espinacs i quinoa, us faran replantejar els fonaments de la cuina carnívora. Tampoc deixeu de queixalar l'accent argentí amb la seva piadina amb burrata o la clàssica provoleta argentina.
La carta de begudes no té res a envejar a la de menjar, ja que compta amb vins de proximitat, vermut casolà, tres tipus de cervesa artesana i còctels d'autor molt ben presentats. "Volem ser un bar per a qualsevol hora del dia i també un local on només hi vinguis a comprar plantes sense prendre-hi res", recorda la Noel. I és que aquest bar-botànic cuida les dues ànimes del negoci i aconsegueix que es complementin amb encert i gust, sempre sota l'atenta mirada de 'La Suegra'.