[title]
Amb la publicació de '△', el disc triangular d'El Petit de Cal Eril, i de 'Blanc', de Ferran Palau, el tercer àlbum en solitari del membre d'Anímic, tots dos del 2018, potser haureu sentit a parlar del pop metafísic, el subgènere musical que Palau i l'Eril reivindiquen com a propi. Però què és el pop metafísic? Us ho expliquem.
1. S'ho va inventar Jaume Sisa
“La primera persona que ho va dir per referir-se a la música de l'Eril va ser el Sisa”, explica Joan Pons, el de ca l'Eril. “Ho va fer a través d'un amic meu, i arran de 'Per què es grillen les patates?' [la primera maqueta d'El Petit de Cal Eril, publicada el 2007 i reeditada el 2012]. Li va enviar un SMS en què li deia que era folk metafísic. Em va quedar gravat”.
2. Però què és? O què no és?
“Tenim clar que és el contrari del costumisme, però al mateix temps no és galàctic com el de Sisa i Pau Riba”, diu Palau. “El pop metafísic no està emplaçat en cap paisatge concret, pot ser tant urbà com rural”, continua, que també ha volgut “deixar enrere això de col·locar la música en un lloc o un temps concret”. 'Blanc', a més, “és un títol metafísic”: “representa l'infinit, un espai que és un no lloc, i alhora l'absència de tot. El tot i el res a la vegada”. L'Eril rebla el clau: “És un estil que és el no estil, agafat a la qüestió emotiva i artística de la música. Pensem en l'art com a referent directe del que estem fent, no tant una expressió física o explosiva sinó en una qüestió artística”.
3. El pop metafísic no s'entén (ni cal fer-ho)
“Quan escolto una cançó del Ferran ho entenc tot, i ell quan m'escolta a mi, alhora que no entenem res –afirma l'Eril–. No sé si som capaços d'entendre-ho, per això és pop metafísic, perquè la metafísica té això, t'has de posar en un estat mental diferent”. “Les coses més importants no tenen explicació –continua Palau–, és com abraçar el caos, estimar-lo tal com és, no buscar respostes i sí formular preguntes”. Què és el pop metafísic? Diu Ferran Palau que “la resposta d'un metafísic seria una altra pregunta”.
4. Per què el reivindiquen?
“Estem fent el mateix tipus de música i estem en un lloc molt diferent”, diu l'Eril sobre ell i Palau, que comparteixen banda en directe. “No ens sentim superiors, al contrari, però estem en una altra branca, i està bé que li posem nom i cognom”.
5. Planegen formular un manifest
“Els manifestos són molt divertits, em fan riure, barregen l'art i una cosa pamfletària estranya, amb bromes, com el Manifest Groc –explica l'Eril, en referència al text avantguardista del 1928 signat per Salvador Dalí, Lluís Montanyà i Sebastià Gasch–. I això no es fa a la música! L'Estem escrivint i aviat el publicarem”.
6. Qui són els metafísics del pop català?
“Crec que les pedres angulars són el seu disc i el meu”, diu Pons. Però això no vol dir que l'Eril i Palau siguin els únics. “També hi veiem Germà Aire, Isaac Ulam... grups que fan pop metafísic i no sé si ho saben”, afirma. “En la música que fem hi recau una intenció emocional i artística per sobre de tot, més enllà de l'estètica, això és el principal, el que el defineix i ho separa. Tot el que encaixi amb això, ho és. Si és pop, millor. Si és punk metafísic, potser també. De rap metafísic havia escoltat alguna cosa”. Des d'aquí apostem per Erik Urano.
Podeu gaudir del pop metafísic en directe a la presentació a Barcelona dels discos d'El Petit de Cal Eril i Ferran Palau a la Sala Apolo, dins del cicle Curtcircuit. I a Ultra-Local Records, la botiga de discos del Poblenou, ja té secció pròpia.