Notícies

Què opinen els veïns i els arquitectes del Mercat de Sant Antoni?

Pau Roigé
Escrit per
Pau Roigé
Mercat de Sant Antoni
© Maria DiasMercat de Sant Antoni
Publicitat

Les 8 del matí del 23 de maig. Les parades del Mercat de Sant Antoni obren com cada dia. Ara, però, han pujat la persiana al lloc on s'hi quedaran per sempre. Costa de creure que hagin passat quasi 9 anys des d'aquell 10 d'octubre de 2009. Somriures, olor a peix i croquetes, i moltes preguntes: "On eren els serveis?", li pregunta un treballador a un altre; "Quina és la nevera de les cerveses?", crida un cambrer mentre corre amunt i avall. Els clients de tota la vida, menjant formatge i llaminadures que els botiguers els ofereixen, feliciten a tothom que troben.

L'edifici rehabilitat està rebent molts elogis, però també alguna crítica. Una cosa és segura, tothom té alguna cosa a dir i les opinions volen pels passadissos. Què en pensen tots els implicats? Hem parlat amb veïns botiguers i arquitectes per entendre aquest impressionant canvi al barri de Sant Antoni.

Mercat de Sant Antoni
Exterior del Mercat de Sant Antoni
© Maria Dias

Els veïns parlen!

"És bonic! Ja era hora! No es podia caminar pel mercat provisional" ens ha dit la Margarita, veïna i clienta de tota la vida. Peix, carn, embotits, llegums, fruita i verdura, plats cuinats... les parades de tota la vida han trobat nova casa. "És estrany veure els mateixos botiguers a un lloc diferent", "es conserva l'essència de sempre, això és perfecte" comenta la Rita, una estudiant de barri, "hi vindré més, oi tant".

On es veu més la magnitud de les obres és a la planta baixa, que han anomenat Espai Fossat. És enorme i molt nou, i han deixat a la vista una part de muralla i contramuralla, algunes de les troballes arqueològiques que van endarrerir la inauguració del nou edifici. El que més sobta d'aquesta zona és el Lidl que també ha obert avui. "Podrem comprar les Coca-Coles al 'súper' i el peix fresc al mercat", ens diu l'Anna, una veïna de Manso. També ha despertat molta curiositat un sistema que han instal·lat dins el supermercat per generar electricitat a partir de les trepitjades de la gent; "Barat i ecològic, què més podem demanar?" ha afegit. Just al costat, hi ha un espai buit i molt gran on s'hi obrirà un gimnàs Duet Fit. Serà el primer negoci d'aquestes característiques que s'instal·li dins un mercat.

Mercat de Sant Antoni
Els primers veïns s'han acostat al nou Mercat
© Maria Dias

Els botiguers parlen!

"Fer canvis sempre és important" diu la Teresa d'Elié Peixaters, que porten oberts des del 1905. "Encara estem una mica descol·locats" ens confessa; i és que, tot i que estan tots plens de felicitat, encara no s'hi senten com a casa, "però ens hi sentirem". Porten un temps ultimant els detalls de les noves parades, i ja han pogut veure algun inconvenient. "El terra rellisca i la gent caurà" diu la Teresa. "No hi ha cap paperera" ha observat l'Alfons, de Bates María Lluisa. Tot i això, l'opinió general és molt bona i, com ens ha dit la Mary de la Xarcuteria Mary: "Busquem el negatiu més que el positiu de les coses", "l'edifici és dels millors de Catalunya, segur".

El que més controvèrsia ha generat són les pèrgoles que s'han posat a l'exterior per acollir les 78 parades del mercat dominical del llibre. La Teresa opina que "Queda molt lleig; una estructura tan maca com és el Mercat de Sant Antoni, que ho tapin... per mi és un 'fallo' molt gran". Tot i això, també n'hi ha que relativitzen, com l'Alfons: "si ho han fet és per alguna cosa, no sé si es podia fer d'una altra manera". Les pèrgoles hi són per quedar-se, i el que està clar és que fan una ombra que agrairem molt a l'agost.

Pèrgoles Mercat de Sant Antoni
Les polèmiques pèrgoles del nou Mercat de Sant Antoni
© Maria Dias

Els arquitectes parlen!

El telèfon de l'estudi d'aquitectura Ravetllat Ribas avui no para de sonar. La Carme Ribas i el Pere Joan Ravetllat, els dos arquitectes que s'han encarregat de l'operació reforma del Mercat de Sant Antoni (sona a pel·li d'acció), presenten a la ciutat “la transformació d'un espai” que porta el seu nom i acapara totes les atencions i opinions. Les expectatives són molt altes i si a algú li ha de tocar el rebre o les felicitacions serà als arquitectes.

"Era un repte complex, on s'havia de rehabilitar un edifici històric de grans dimensions i, a la vegada, recuperar l'espai públic del seu voltant, treure a la llum el passat històric que guarda i acollir una complexa oferta comercial". Comencem a entendre tants anys d'obres: s'han foradat 4 plantes i se li ha fet el rentat de cara més important dels seus 136 anys que porta de peu. "Hem respectat amb molta cura l'obra que va fer Rovira i Trias, visibilitzant la planta de creu que fins abans de les obres quedava amagada sota els tendals verds que rodejaven el mercat", reivindica en Pere i afegeix que "hem pensat en l'utilitat que pot tenir per la gent del barri tot l'espai exterior".

Però no podia ser una mica més verda, Pere? "Hem plantat arbres perennes que duraran tot l'any, però cal tenir en compte que l'espai peatonal que s'ha guanyat és literalment una coberta de la planta que hi ha al subterrani (més de 40.000 m2), i això complica la possibilitat de plantar molts arbres". També ens han volgut parlar sobre les pèrgoles. "Acolliran el mercat dominical de llibres a la vegada que aportaran l'ombra que no poden fer els arbres. Són del mateix material que la coberta del mercat, regulables i amb la voluntat que siguin un element útil pel barri". Pensar en barri i no solament en mercat, aquest era l'objectiu d'una reforma que es juga revitalitzar el barri, mantenint la seva identitat i, a la vegada, ser l'espai que es mereixen paradistes i veïns.

Ben tornat, Mercat de Sant Antoni!

Últimes notícies

    Publicitat