[title]
Si heu estat dels que han comprat els abonaments gratuïts de Rodalies per al primer trimestre del 2025, aprofiteu-los bé perquè, a partir del 30 d’abril, anar en tren deixarà de ser gratuït també per als usuaris amb darrers abonaments. El govern espanyol ha sorprès els usuaris amb l’anunci que retira la bonificació al transport públic, el que significa que desapareix la rebaixa del 30% que el govern aporta als abonaments de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Cal remarcar, però, que es conserva el 20% de descompte del consorci, el que farà que la T-Usual passi en el futur de 22 a 35,2 euros i la T-Jove de 44 a 70,4 euros.
El que més ha sorprès els usuaris, però, ha estat el cas de Rodalies i Mitjana Distància, un dels mitjans de transport més utilitzats a Catalunya i que deixaran de ser gratuïts. Els bitllets, doncs, recuperen els preus del 2019 “de forma immediata”, quan encara no havien entrat en vigor les bonificacions. Així doncs, a partir d’aquest dijous 23 de gener, "decau el suport legal que tenien les ajudes al transport públic i, per tant, els usuaris d'autobusos, Rodalies i trens hauran de pagar l'import complet del bitllet o l'abonament que hi havia abans de l'entrada en vigor de la mesura", ha assegurat el ministre de Transports, Óscar Puente.
Llavors, què passa en el cas dels usuaris que ja han adquirit l’abonament? En aquest cas, els bitllets seran vàlids fins al 30 d’abril, i un cop caduquin, els usuaris hauran de comprar els nous amb el preu del 2019. També mantindran validesa els abonaments Avant, que en el cas de Catalunya fan referència als trens d'alta velocitat Lleida-Camp de Tarragona-Barcelona i Barcelona-Girona-Figueres, fins que s’exhaureixin, però un cop s’acabin el preu es duplicarà.
Com quedaran els preus del servei de rodalia de Barcelona?
A partir d’aquest dijous, els bitllets senzills d’1 zona tindran un preu de 2,65 euros; els de 2 zones, de 3,10 euros; els de 3 zones, de 4,20 euros; els de 4 zones, de 5,05 euros; els de 5 zones, de 6,10 euros, i els bitllets de 6 zones, de 7,60 euros. Pel que fa als abonaments mensuals, el d’1 zona costarà 28,10 euros; el de 2 zones, 33,60 euros; el de 3 zones, 51,75 euros; el de 4 zones, 63,70 euros; el de 5 zones, 77 euros, i el de 6 zones, 92,30 euros.
Si sou usuaris habituals de Rodalies i us pregunteu quant costen els abonaments trimestrals, el d’1 zona són 101,40 euros; el de 2 zones, 114,55 euros; el de 3 zones, 163 euros; el de 4 zones, 193,80 euros; el de 5 zones, 229 euros, i el de 6 zones surt per 274,35 euros.
D’on ve aquesta modificació?
Malgrat les intencions de mantenir les bonificacions per part del Ministeri de Transport, el canvi de preus ha estat el resultat de la falta d’acord dins el govern espanyol per aprovar la llei òmnibus, que, entre altres mesures, incloïa els ajuts al transport públic. La llei no s’ha aconseguit aprovar pels vots en contra de Junts, PP i Vox el passat dimecres 22 de gener durant la sessió al Congrés per la modificació del reial decret.
El Ministeri de Transport ha deixat clar el seu descontentament amb la nova mesura i ha assegurat que la votació en contra a la convalidació del decret per part de Junts, PP i Vox no suposa un atac al govern sinó "un atac directe als ciutadans". En total, gairebé 20 milions de persones es veuran afectades per la pujada de preus, i en el cas de Catalunya, els usuaris catalans deixaran de beneficiar-se dels 154 milions que aporta a les bonificacions dels títols, dels quals 93,9 milions es destinaven a l’ATM i 60,4 milions anaven dirigits a entitats locals.