[title]
Ara, sentir la paraula 'influencer' ja no ens estranya gens, de fet, ja forma part del nostre vocabulari, però fa una dècada això no era així. Amb la popularització d'internet a principis de la dècada de 2010, al nostre país van començar a sonar noms com el de Dulceida, una noia que es dedicava a les xarxes socials i que vivia d'això, un treball que es va anomenar com 'influencer'. Malgrat que l'Aida Domènech (el nom real de Dulceida) va ser una de les pioneres dins el nostre país, no va ser l'única. L'any 2011, el xef Rafa va començar a penjar vídeos de cuina a les xarxes socials sota el nom de Rafuel55 amb els que va aconseguir fidelitzar més de mig milió de seguidors i es va convertir en un dels primers influencers gastronòmics del país.
Després de més d'una dècada dedicada a penjar vídeos gastronòmics a les xarxes socials, fer col·laboracions amb xefs com Samantha Vallejo, cuinera i jurat a MasterChef, i ser un dels convidats de La Cullerada, el pòdcast gastronòmic de Time Out, el xef ha anunciat que avui obre Casa Rafuel, el seu primer restaurant a Barcelona, al número 300 del carrer de Còrsega. Obre a les cinc de la tarda, o sigui que hi podeu passar a sopar. Rafuel ha fet pública la notícia a través del seu perfil d'Instagram, on té 894.000 seguidors, amb una publicació on assegura que fa aquest salt "amb molt orgull i il·lusió". "Rafuel ha estat la manera com he compartit amb vosaltres les meves receptes i visites a restaurants. Molts us heu animat a gaudir de l'experiència "Cenando con Rafuel" i heu viscut amb mi moments increïbles, com qui es coneix de tota la vida i comparteix casa seva (...) avui Casa Rafuel obre per a tot vosaltres", ha escrit el xef.
Només poques hores després d'anunciar la seva primer obertura, el perfil d'Instagram de Casa Rafuel ja té més de 5.200 seguidors i gairebé un miler de comentaris de felicitació cap al xef com "Quina alegria, no pot ser! Desitjant anar'", "Bravo! L'amor i la passió reunits en un lloc a Barcelona", i "el restaurant ja s'ha convertit en una visita obligada a Barcelona" són alguns dels missatges que han inundat el perfil del local. Malgrat que encara no hi ha cap pàgina web del local amb més informació sobre l'oferta gastronòmica, el xef ha avançat que els comensals podran tastar moltes de les seves creacions fetes amb producte de proximitat i de temporada sota el lema 'cuina de mercat'.
Gairebé 1 milió de seguidors i dos llibres
L'èxit de l'influencer gastronòmic no només s'ha vist reflectit en les seves estadístiques a les xarxes socials, on té gairebé 1 milió de seguidors només a Instagram, sinó que Rafuel també ha publicat dos llibres. 'Mis mejores recetas' i 'Grandes éxitos de Rafuel' són les dues publicacions del cuiner que recopilen les seves millors receptes. El primer és un recopilatori de molts dels plats que Rafuel va fer durant la pandèmia, en total inclou 90 receptes perfectes per a diferents situacions i pensades per recrear a casa. El seu esperat segon llibre es va publicar a principis d'aquest 2024 i repeteix el model del primer amb 90 noves receptes.