[title]
Salut ha informat avui sobre els contagis de Covid que hi va haver als festivals de música del principi d’aquest estiu: el Vida, el Cruïlla i el Canet Rock. Els resultats dels estudis efectuats indiquen que sí que hi va haver contagis significatius en aquests festivals.
Els estudis comparen els assistents als festivals amb un grup control coincident en edat, gènere i lloc de procedència, i confirmen que la transmissió va ser superior entre les persones que van assistir al Vida, al Cruïlla i al Canet Rock. Concretament, s’observen 842 resultats positius més en el grup d’assistents al festival en comparació amb el grup control que no hi va assistir.
A més, Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, ha explicat que un 0’45% dels assistents als 3 festivals van anar-hi tot i tenir un test d’antígens positiu previ. És a dir, 271 persones van aprofitar-se que els TAR no són sempre fiables i, per tant, podien sortir negatius a la prova facilitada pel festival, per accedir-hi malgrat ser positius en Covid. Aquestes persones podrien explicar els contagis dins els festivals, juntament amb la falsa sensació de seguretat que donaven els tests d’antígens, que va relaxar als assistents.
Pel que fa al cribratge amb test d’antígens, els resultats dels estudis mostren que no va ser igual d’efectiu en tots els festivals. Al Vida, el cribratge no mostra el mateix ‘efecte barrera’ present al Canet Rock i el Cruïlla. Al Vida hi haver més assistents que van donar positiu en Covid-19 en els primers quatre dies després d’assistir-hi, fent evident que els tests d’antígens no van aturar l’entrada de positius al festival.
Des de Salut destaquen que el Vida, el Cruïlla i el Canet Rock es van desenvolupar en un període de 10 dies i, per tant, es comporten com una unitat més entre les que van contribuir a l’augment de contagis de l’inici de l’estiu. Però no van ser l’únic factor important, també cal destacar el brot de Covid-19 a Mallorca, el final de curs i la ràpida obertura de l’oci nocturn. Cabezas ha remarcat que ja s’ha pres mesures efectives per frenar la transmissió, com mantenir el públic assegut o la limitació horària.
A més, la secretària de Salut Pública també ha destacat que festivals com el Vida, el Cruïlla i el Canet Rock eren esdeveniments extraordinaris amb mesures específiques per controlar la transmissió del virus i partien de l’estudi de la Sala Apolo al Palau Sant Jordi o l’assaig que es va fer a Sitges. Aquestes proves es van realitzar quan la variant Delta encara no era la majoritària i, per tant, no contemplaven l’elevada transmissió d’aquesta variant.