Notícies

Sant Andreu: un paradís (encara) poc conegut per vermutejar

Una ruta del bon aperitiu en un barri on la gentrificació encara no ha arribat

Mireia Font
Escrit per
Mireia Font
Editora de gastronomia
Anxoves de Bodega Crudo
Foto: Bodega CrudoBodega Crudo
Publicitat

"Un dels últims bastions de Barcelona que encara resisteix a la turistificació i la gentrificació". Parla en Roger González i es refereix al barri on va néixer i créixer, Sant Andreu. És l'amo de l'aclamat Bar Torrente i, des de l'abril passat, també de la Bodega Crudo (Mateu Ferran, 4). "La meva il·lusió de sempre era tenir una bodega i volia que estigués fora del circuit habitual del centre... perquè no cal anar a Gràcia per fer un vi i un aperitiu com cal". Amén! Tot el que hi ha a la carta és fermentat, cru o adobat. Molt bon producte i tocat el mínim. Opcions clàssiques —gildas, seitons, conserves, taules de formatges i embotits— i cosetes més 'modernetes' i personals, com els daus de bacallà amb taronja, blat de moro i olives d'Aragó o el foie gras de les Landes a la sal i macerat amb Porto i brandi. Per arrodonir-ho, un parell d'entrepans d'autor; el sandvitx de pastrami i el bikini de gorgonzola i carbassa rostida. Per fer-ho baixar, una trentena de referències de vins en rotació i una dotzena venuda per copes. "Petits productors, molta DO catalana i ampolles que es poden trobar a restaurants Michelin, però a preus de Sant Andreu".

Anxoves de Bodega Crudo
Foto: Bodega CrudoBodega Crudo
No cal anar a Gràcia per fer un vi i un aperitiu com cal

La Susanna Montero també és santandreuenca de bressol. Un mes abans de la pandèmia, va obrir la vermuteria La Vicicleta (Rbla. Onze de Setembre, 39-41) i va resistir la sotragada gràcies al boca-orella, una àmplia oferta de vermuts, la terrassa del local i els concerts de jazz dels dijous al vespre; "Vam començar amb alumnes del Sant Andreu Jazz Band, la veu es va córrer com la pólvora i ara també venen músics d'altres àmbits i zones". Però, centrem-nos, tornem al tema vermuter. En trobareu una cinquantena de catalans (la majoria), gallecs, gaditans, bascos, alemanys i italians. Si sou uns caçadors del prèmium, cal que sapigueu que la mestressa despatxa el Professore Rhum Cask Finish Jamaican. El què? L'únic vermut reserva del mercat que envelleix a les mateixes botes on s'elabora un dels millors roms del món; el Hampden de Jamaica. La Susanna també és una apassionada dels vins. N'ofereix una vintena, tots de proximitat. Per fer coixí; llaunes, bombes, croquetes i també propostes més insòlites; tàrtar de botifarró negre amb ceba, ‘totopos’ i envinagrats o 'lacón' gallec i pa amb mantega de 'mojo picón', per exemple. "Aquest és un barri tranquil, agradable, proper i familiar. El Vicicleta havia de ser igual". I així és.

Tapes de La Vicicleta
Foto: La VicicletaLa Vicicleta
Aquest és un barri tranquil, agradable, proper i familiar


L'Enric Pérez és barceloní, però no de Sant Andreu. El 2019 va acabar al barri "una mica per l'alienació dels astres; buscava un local petit on poder servir mossos ràpids i bons, el vaig trobar aquí i estic encantat". El Llevatapes (Vintro, 5) és un bar minúscul amb una oferta curta, però clavada. Per endrapar, opcions fredes, crues i una bona col·lecció de 'molletes'. El més sol·licitat per la clientela, tota del barri, és el d'ou al niu; rovell, 'lacón' i provolone. L'steak tàrtar tampoc es queda enrere; d'estil clàssic i fet amb vedella gironina ecològica. Així mateix, hi trobareu alguna amanideta, 'montaditos', llaunes i una mica de xarcuteria i formatges. Tots els vins i vermuts se serveixen per copes. "No volíem aclaparar als clients amb cartes llargues; tenim el vermut de la casa, també l'Izaguirre i una desena de vins blancs i negres catalans i espanyols, escollits amb moltíssima cura".

Local de Llevatapes
Foto: LlevatapesLlevatapes

La Laura Pou i la Mar Badosa tampoc són de Sant Andreu, però si tenim en compte l'acollida veïnal del seu bar inaugurat a finals de setembre, no descartem que aviat les facin filles adoptives predilectes. On abans hi havia el local de vins naturals 035 han obert el Vidorra (Monlau, 35). Ens ho explica la Laura; "Volíem que el nostre bar fos a un barri, barri. Res d'Eixamples ni Borns. El client que volem és el veí que viu a la cantonada, no el client passatger o turista". Dit i fet. Això és una vermuteria, la passió de la Laura, i un bar de vins, la passió de la Mar. El vermut de la casa és el Mariol i n'ofereixen de vuit cellers més.

El client que volem és el veí que viu a la cantonada, no el client passatger o turista

En un futur molt immediat, volen ampliar l'oferta amb més ampolles de petits productors. "Ei, que a vegades ens oblidem que Catalunya és terra productora de vins! Ja està bé del binomi Rioja-Ribera, no?!". Doncs, sí, Mar, sí. Per això el 80% dels vins que ha seleccionat per la carta són de DO catalanes, molts servits per copes. La teca; salaons clàssiques, taules de formatges i embotits, fumats i entrepans (planxat de gilda; nyam, nyam). "La vidorra és la vida que ens agrada a nosaltres; poder estar a una taula amb els amics, una copeta, alguna cosa per picar, i xerrar fins a les tantes", conclou la Laura. Perquè ho pugueu fer vosaltres, us han obert el bar perfecte al barri perfecte.

Local de Vidorra
Foto: VidorraVidorra

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

T'interessa la gastronomia? Inscriu-te a la newsletter mensual d'en Ricard Martín i rebràs contingut exclusiu sobre els millors restaurants i bars de Barcelona  

Més de identitat de ciutat

    Últimes notícies

      Publicitat