Notícies

Seqüeles de 'Leaving Neverland': censurem la música de Michael Jackson?

Publicitat

El llançament de 'Leaving Neverland' ha generat una onada de controvèrsia. El documental d'HBO, que consta de dues parts emeses als Estats Units el 3 i 4 de març i que a Espanya s'emet a Movistar +, segueix les històries paral·leles de dos homes que durant la seva infància van conèixer a Michael Jackson.

Primer escoltem Wade Robson, un australià que va participar en un concurs de ball a 7 anys per conèixer Jackson. Després, James Safechuck, un nord-americà que amb 10 anys va participar en un anunci de Pepsi amb MJ el 1987. Tots dos detallen anys d'abús emocional i sexual que van viure al ranxo Neverland.

Reaccions arreu del món

Els detalls han provocat un efecte dòmino amb diferents reaccions a escala internacional. La més cridanera la dels representants de Jackson, que han demandat a HBO per 100 milions de dòlars.

A Canadà, tres importants emissores de ràdio de Mont-real han deixat de reproduir la seva música. Altres emissores de Nova Zelanda, Austràlia i Països Baixos han fet el mateix.

En televisió, el productor executiu de 'The Simpsons', James L. Brooks, va anunciar la seva decisió de retirar l'antic episodi 'Stark Raving tat' en què Jackson interpretava la veu d'un personatge. "Ho sentim clarament com l'única opció possible", va explicar Brooks.

L'editor de la secció de Música de Time Out London, Oliver Keen, sosté que continuar reproduint la música de MJ equival a ser permissiu amb les acusacions contra ell. "Les víctimes d'abús infantil necessiten la nostra solidaritat", escriu Keen, qui argumenta que continuar transmetent la seva música farà que altres homes amb poder pensin que poden cometre abusos sense conseqüències.

Reacció o censura?

No obstant això, no tots prenen la mateixa postura. La segona emissora més gran d'Estats Units, Cumulus Media, per exemple, va declarar que no deixarà d'emetre la música de Jackson perquè "mai està a favor de la censura". De la mateixa manera, la BBC ha anunciat que no censura als artistes. Un representant de la companyia va manifestar: "Considerem cada peça de música pels seus mèrits".

El dilema per als fans és que el Rei del pop va crear alguns dels millors discos en la història de la música. Què fer quan ens enfrontem a obres artístiques de qualitat d'una persona que, d'altra banda, va cometre delictes molt greus?

El mateix passa amb altres artistes com R. Kelly, el raper americà conegut per la seva cançó 'I Believe I Can Fly'. Després de la docusèrie 'Surviving R. Kelly' (2019), treball en què diverses dones detallen l'assetjament sexual que van patir per part de l'artista des dels 90, el músic va ser imputat amb càrrecs d'abús sexual. Però, tot i això, Spotify va confirmar que les seves cançons han augmentat en reproduccions.

També es segueixen reproduint les cançons de David Bowie tot i que es va fer públic que als 70 va tenir relacions sexuals a Califòrnia amb una noia de 15 anys, que en una entrevista a 'Thrillist' ha assegurat que en aquell moment era verge, quan l'edat de consentiment en aquest estat són els 18. Es va tractar d'un cas aïllat, res a veure amb els suposats mecanismes depredadors de Jackson i Kelly, però també fa plantejar-nos com posicionar-nos davant els nostres músics favorits.

FOTO: Shutterstock

¿Boicot sí o no?

El boicot és una entre tantes altres opcions. Es pot fer molt per donar suport a les víctimes i aconseguir algun tipus de canvi al respecte. Es pot donar suport a la causa assistint a marxes i manifestacions, per exemple. Una altra forma de donar suport a les víctimes d'abús sexual de forma directa és col·laborant amb organitzacions benèfiques contra l'abús sexual.

A Barcelona hi ha diverses organitzacions que treballen per combatre l'abús sexual com Fundació Vicki Bernadet o El Món dels ASI que donen suport als menors que han patit abús sexual i treballen per la prevenció de l'abús infantil. Una altra organització és AADAS (Associació Assistència a Dones Agredides Sexualment) que ofereix assistència a les víctimes d'agressió sexual.

Sigui amb el boicot, amb manifestacions o mitjançant la col·laboració, qualsevol acte de solidaritat és important.

NO T'HO PERDIS: 'Stranger Things' 3: Així serà la nova temporada de la sèrie

Últimes notícies

    Publicitat