[title]
Aquest any en fa 25 que el Sónar rastreja el present i futur de la música i la innovació tecnològica del planeta. Fa sis anys, el festival va créixer amb Sónar +D, el congrés de creativitat, tecnologia i negoci que té lloc en paral·lel al Sónar de dia, i amb la mateixa entrada. Si el Sónar ens ha mostrat les actuacions del més innovador, el +D ens ensenya les costures: tot el que hi ha darrere del que d'aquí a uns anys veurem a l'escenari. El Sónar +D és el futur, vist avui; un parc d'atraccions tecnològic i ideològic on els professionals del sector i el públic més curiós es troben, dins de la Fira de Montjuïc. Aquestes són sis de les cites imperdibles d'aquest any.
1. Sónar Calling GJ273b: Si el futur de la humanitat demana veure què hi ha fora del planeta terra, el del Sónar (en tant que anticipador de futur), també. Per celebrar el seu 25è aniversari, el festival s'ha aliat amb l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i METI International (Messaging Extraterrestrial Intelligence), per enviar a l'exoplaneta Luyten Star b una selecció de fragments sonors de 35 artistes amb l'objectiu que la música sigui el nostre primer contacte amb la vida extraterrestre. El planeta està a 12,5 anys llum, així que la càpsula musical en principi no arribarà fins al 2030. En cas de tenir resposta, la rebríem a partir d'aquí a 25 anys més, quan el Sónar en celebri 50. Si voleu saber més sobre l'estat de la recerca de planetes potencialment habitables i sobre el potencial paper dels artistes en el suposat moment de contacte amb altres formes de vida, no us perdeu el col·loqui de la NASA (sí, sí, la NASA) al Sónar + D.
2. Sónar 360º by MEDIAPRO: La cúpula Full Dome més gran d'Espanya, un espai esfèric de 19 metres de diàmetre, serà aquest any al Sónar +D. Allà és on tindrà lloc gran part de la programació de realitat augmentada i noves formes de storytelling del festival. El lloc per descobrir quin és el present i futur de l'audiovisual immersiu, és aquest.
3. SónarMies: A pocs metres del recinte de la Fira, la festa continua. Advanced Music –promotora del Sónar–, el British Council i la Fundació Mies Van der Rohe s'han aliat amb l'artista sonora Mileece (si voleu saber-ne més, busqueu els seus treballs sonors amb plantes), que convertirà el pavelló Mies Van der Rohe en una interfície sonora tàctil i sensorial oberta a l'experimentació del públic. És a dir: l'obra de Van der Rohe convertida en instrument a disposició del públic del Sónar.
4. Susan Rogers: Cita ineludible per als melòmans. Susan Rogers és professora de cognició musical al Berklee College of Music (una de les institucions musicals amb més prestigi del món), i va treballar com a enginyera de so al costat de Prince durant els anys 80. Poca broma, això inclou 'Purple Rain'. Rogers compartirà la història de la seva trajectòria i del que sap sobre la música amb el públic del Sónar + D.
5. Ryuichi Sakamoto i Alva Noto: A banda de protagonitzar el concert de clausura de l'edició 25 del Sónar (Noto i Sakamoto presenten 'Two', el seu últim projecte junts, diumenge 17 al Teatre Grec i l'entrada es ven a banda del festival), els dos músics, grans col·laboradors del festival i dues eminències de la música actual, compartiran experiències i anècdotes al Sónar +D. Aneu-hi amb temps si voleu agafar lloc.
6. Zach Lieberman i la realitat augmentada: No només de música i so viu el +D. Zach Lieberman és un dels creadors digitals més explosius del moment. Al Sónar +D compartirà els seus últims treballs i investigacions, relacionats amb tècniques de reconeixement facial i la realitat augmentada.
7. Mat Dryhurst i les possibilitats de 'blockchain': Probablement ja heu sentit a parlar de 'blockchain', el sistema de seguretat compartida i descentralitzada que va néixer com a sistema de protecció dels bitcoins. Amb aquesta activitat amb Mat Dryhurst, tecnòleg i artista digital, el Sónar +D compleix una de les funcions de base que dónen al festival: democratitzar tecnologies amb potencial que de moment no són accessibles a tothom o bé gaire populars. Dryhurst parlarà de 'blockchain' relacionat amb la creació, la col·laboració i l'intercanvi de valor en música.