Notícies

Set sols alhora, el fascinant i extraordinari fenomen astronòmic que ha viscut aquesta ciutat de la Xina

El vídeo de l'espectacular moment ja s'ha fet viral a les xarxes socials

Laia Jordà Sánchez
Redactora
7 sols, Chengdu, Xina
Foto: X / @shanghaidaily
Publicitat

Imagineu que mireu per la finestra, alceu la mirada i veieu al cel no un, sinó set sols un al costat de l'altre. Malgrat semblar una situació treta d'una pel·lícula de fantasia, és la imatge que van tenir els habitants de la ciutat xinesa de Chengdu aquest dilluns 19 d'agost. El mitjà Shanghai Daily ha publicat un vídeo al seu compte de X on es poden distingir el que semblen set sols de colors ataronjats i dels quals un brilla molt més que els altres. El vídeo ja s'ha fet viral a les xarxes socials i, malgrat els centenars de comentaris que asseguren que es tracta d'un fet "màgic", sentim treure la il·lusió, però aquest fenomen té una explicació científica.

Òbviament, al cel de la ciutat xinesa no hi havia set sols, sinó que aquesta il·lusió òptica va ser causada per fenomen conegut com a parheli, una situació que, tot i ser inusual, no és el primer cop que ocorre. Segons explica National Geographic, el parheli és causat per la refracció, que fa referència al moment en què la llum solar, que viatja en línia recta, es troba amb gotes de pluja i, com si es tractessin d'un obstacle, la llum canvia de direcció. Arran del nou recorregut, les gotetes es converteixen en una mena de petits prismes que descomponen aquesta llum blanca i pot crear fenòmens com el de Chengdu. En aquest cas, la il·lusió òptica va néixer de les gotes hexagonals que s'acumulaven als núvols cirrus, un tipus de núvols que estan separats en forma de filaments blancs que poden recordar als cabells més fins.

La fascinant il·lusió òptica, però, només va durar uns pocs minuts, tot i que hi ha hagut casos on el fenomen ha arribat a durar hores, però no és l'habitual. Malgrat existir una explicació científica i coherent sobre els set sols, la gent de la ciutat i d'arreu del món es va quedar fascinada davant el fenomen, una reacció semblant a la que van tenir a Estocolm gairebé cinc segles enrere. La ciutat sueca va ser testimoni del primer parheli documentat de la història el 20 d'abril de 1535, un espectacle astronòmic que es va convertir en el centre d'estudi d'observadors d'arreu del món.

Un fenomen representat en pintura

L'espectacle gairebé màgic d'Estocolm no només va ser objecte d'estudi dins el sector de la ciència, sinó que també va ser una gran inspiració per a l'art. El parheli d'Estocolm va representar en una pintura atribuïda originalment a l'artista Urban Målare, una obra que es va perdre i de la qual no se sap res des de fa segles. Uns anys després, però, l'artista Jacob Heinrich Elbfas va fer una còpia l'any 1636 a partir de la qual s'han realitzat tots els estudis. Sota el nom de Vädersolstavlan, el quadre és una pintura a l'oli sobre panell que representa un conjunt d'halos i parhelis i que es va convertir en l'obra d'un paisatge suec més antiga de la història, així com la representació més antiga dels parhelis.

7 sols, Chengdu, quadre, Vädersolstavlan
Foto: Wikipedia

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona a l'agost

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat