[title]
Digital Fems, desenvolupadora d'iniciatives per a augmentar la presència de perspectives de gènere en espais tecnològics i digitals, ha presentat aquest maig el seu últim projecte: 'Datos contra el ruido', el primer laboratori de dades sobre violència contra la dona a Espanya.
Sota el lema "una dada val més que mil paraules", el laboratori arrenca amb l'objectiu de monitorar, ordenar i compartir Big Data per a tots els públics i crear indicadors que permetin mesurar la violència masclista des de 2015. La fi que persegueixen amb la seva anàlisi i difusió de dades clares i veraces és combatre la desinformació sobre aquesta mena de violència, que abasta tant la violència que sofreixen les dones en l'àmbit de les relacions de parella (violència de gènere), en l'àmbit familiar (violència domèstica) i a nivell físic (violència sexual).
'Datos contra el ruido' cedeix les seves dades en format obert
"Explicar i visibilitzar l'enorme presència que té la violència masclista amb ciència de dades és un repte que les tecnòlogues tenen en els pròxims anys" ha declarat Thais Ruiz de Alda, Directora del Laboratori. Per "afavorir a la circulació de les dades de manera permanent i automàtica", ‘Datos contra el ruido' ha inaugurat la plataforma 'Gender Data Lab' en la qual cedeixen totes les seves dades en format obert perquè qualsevol persona interessada pugui accedir, tractar-los i crear algorismes que ajudin a visibilitzar el problema.
Només en aquest mes de maig, ‘Datos contra el ruido’ ja ha compartit més de 25 visualitzacions de dades i 40 datasets i calcula que pot tancar l'any doblegant aquestes xifres, a mesura que es publiqui nova informació. Les fonts en les quals es basa el laboratori per a desenvolupar la seva anàlisi provenen del CGPJ (Consell General del Poder Judicial), el Ministeri d'Interior i el Ministeri de Justícia.
10% de les denúncies a Espanya són per violència masclista
El laboratori monitorarà trimestralment indicadors relatius a les dades de denúncies, delictes, agressors i sentències, utilitzant com a paràmetres la ubicació geogràfica (Comunitats Autònomes o províncies) o nacionalitat dels agressors. També investiga què ocorre des que s'interposa una demanda fins a la sentència i compara els delictes comesos per violència contra la dona amb una altra tipologia de delictes per a facilitar la comprensió de la situació.
Un de les dades més impactants fins al moment és que les denúncies per violències masclistes suposen el 10% del total de delictes denunciats a Espanya. Per realitats com aquesta és tan important la funció d'organitzacions com DigitalFems o ‘Datos contra el ruido” i la seva labor informativa que, tal com diuen les responsables del laboratori, “és un recurs més per erradicar la violència contra la dona a la nostra societat”.