Notícies

La Rambla estrena un nou refugi climàtic i cultural

La instal·lació, que s’ha dissenyat per suavitzar les condicions climàtiques, consisteix en una successió de cordes que generen ombra

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Redactora de notícies
Teló, Santa Mònica
Santa Mònica Teló, Santa Mònica
Publicitat

Amb l’arribada de la calor, plantar-se suat i ofegat als llocs és habitual, per això qualsevol trosset d’ombra serveix com aturada a boxs. Respirar profundament, eixugar-se les gotes del front (i del bigoti) i beure aigua refugiant-nos del sol pot ser l'acte que ens faci arribar al nostre destí amb un aspecte mínimament decent. A Barcelona, existeixen diversos indrets pensats per aquest ritual. De fet, l’Ajuntament ha creat tota una xarxa d’espais de refugi climàtic que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats. El consistori, però, no és l’únic que pensa a fer amena la temporada calorosa als ciutadans.

El Centre d’Arts Santa Mònica ha col·locat una instal·lació temporal a la seva terrassa dissenyada per suavitzar les condicions climàtiques durant els mesos d’estiu, alhora que actua com a espai cultural. 'Teló', creada per l’equip d’arquitectes format per Marta Monlleó Rius, Eduard Rodríguez i Martínez i Jaume Xicola Pachón, és una estructura lleugera de color vermell coberta per una successió de cordes del mateix color que generen un espai d’ombra. 

La proposta, que va ser seleccionada a través d’una convocatòria pública, vol fer un homenatge al passat mariner i a l’escena teatral propis del Raval, on es troba el Centre. Al mateix temps, 'Teló' pretén confeccionar un espai d’integració urbana que connecti el Santa Mònica i la Rambla i que convidi a pujar i gaudir d’aquest espai obert i gratuït. A banda, l’estructura converteix la terrassa en una extensió de la Sala Bar i en un escenari obert on poder escenificar la programació periòdica (i gratuïta) del centre. 

Teló, Santa Mònica
Santa MònicaTeló, Santa Mònica

'Teló' ocupa una àrea de gairebé 75 m² de la part central de la terrassa i es configura en dos espais: la 'zona d’estada' i la 'zona de trànsit-mirador'. El primer, que funciona també com recepció dels usuaris, va cobert per una sèrie de cordes col·locades paral·lelament les unes a les altres, conformant així un arc que cau verticalment i separa els dos espais. En el segon, les cordes es disposen més separades i tenses i es despengen de la terrassa cap al carrer.

A banda de la instal·lació d'aquesta estructura, el centre expositiu i de recerca se suma, un any més, a la xarxa d’espais del projecte comunitari #RavalEstiuEducatiu, un projecte del Grup d’Educació Comunitària del Raval i dinamitzat per la Fundació Tot Raval, que ofereix activitats de lleure educatiu per als infants i joves del barri durant l’estiu. Enguany, la iniciativa celebra la seva cinquena edició i, repetint el model de l’any passat, ha tornat a crear un mapa del Raval amb diverses propostes gratuïtes i obertes a tothom que recull diferents refugis climàtics, amb àrees interiors i exteriors de descans, climatització i aigua, així com espais de joc, per llegir i fer esport. 

NO T'HO PERDIS: Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona





Últimes notícies

    Publicitat