Notícies

Stick No Bills, la botiga de Barcelona per viatjar pel món a través de pòsters vintage

Els impulsors d’aquest projecte reediten els anuncis antics d’aerolínies icòniques com Pan Am i Lufthansa, però també de la prestigiosa botiga barcelonina Santa Eulàlia

Escrit per
Laia Beltran
 Stick No Bills
Foto: Stick No Bills
Publicitat

Prohibit enganxar cartells. Aquest i no un altre és el significat de l’expressió anglesa Stick No Bills, que també és el nom d’un projecte artístic que va néixer en una illa del sud-est asiàtic, es va consolidar en una del Mediterrani i acaba d’aterrar al cor de Barcelona. Us expliquem quatre coses d’aquesta fantàstica aventura!

1. AMOR ALS PÒSTERS. Hi havia una vegada un matrimoni de creatius britànics que van anar a viure a Sri Lanka. Una de les seves passions era col·leccionar cartells antics de les pel·lícules de Hollywood, molts dels quals són vertaderes obres d’art.  Us heu preguntat mai qui va dissenyar el pòster de Vertigo de Hitchcock? I el d’Amarcord de Fellini? Només us direm dos noms -Saul Bass i John Alcorn- i us convidem a seguir estirant del fil. Però no perdem el nostre! Aquesta dèria pels pòsters cinèfils va ser la llavor d’un projecte que pretenia recuperar la imatgeria que reposava als arxius de les companyies aèries per fer-nos viatjar per tot el món sense moure’ns de casa. Així naixia Stick No Bills, que s’alimenta principalment dels antics reclams publicitaris de Pan Am, Lufthansa, B.O.A.C. (l’actual British Airways) i les extintes Braniff Airways i Air Ceylon, entre altres. 

Stick no bills
Foto: Stick no bills

2. CONNEXIÓ SRI LANKA-MALLORCA Quan el matrimoni es va traslladar a viure a Mallorca, el negoci va fer-ho amb ells. I també va obrir el seu ventall estilístics: als pòsters de les companyies aèries s’hi van sumar els antics cartells turístics de Palma i altres ciutats illenques com Manacor i Formentor. Stick No Bills fins i tot va arribar a obrir una galeria de pòsters, que des de fa un temps, es va traslladar a les dependències d’una impremta centenària de Palma de Mallorca. I no és per casualitat: a la Imprenta Nueva Balear, fundada el 1913, és on s’imprimeixen els pòsters i les postals que restauren i reediten amb tanta cura.

3. VOLTA EL MÓN... I torna al Born! Això diu el refrany i precisament aquest barri ha estat l’escollit per Stick No Bills per instal·lar-se a Barcelona. Situat just al davant del Mercat de Santa Caterina, l’espai simula una antiga agència de viatges. I, com us podeu imaginar, totes les parets estan folrades de pòsters de diferents mides, la majoria emmarcats en un elegant estil art-déco (amb un marc daurat i un paspartú negre). Òbviament, no hi ha cap obligació de comprar res emmarcat. Aquí podeu emportar-vos des d’una simple postal de 3,90 euros fins a una edició limitada en el cas de tindre esperit col·leccionista i una bona butxaca. A la web hi ha tot el catàleg disponible.

4. MIRADA LOCAL Conscients de la marca Barcelona, Stick No Bills ha volgut apostar fort per la ciutat, per això hi podeu trobar el pòster oficial que va dissenyar Jordi Labanda per la Copa Amèrica o bé una altra versió nàutica de Mads Berg, un artista danès que col·labora amb ells i els dissenya postals d’estil retro. Però allò que emocionarà a molts barcelonins és tindre a l’abast les fantàstiques il·lustracions de moda que José Luis Rey va dibuixar des de finals dels anys vint a mitjans dels anys trenta per a Santa Eulàlia, avui reconvertida en un temple del luxe de Passeig de Gràcia. Ara bé, el pòster més venut és una panoràmica de la ciutat que un artista anònim -només va signar amb un lacònic Felipe- va dibuixar als anys trenta des del Tibidabo. Una estampa perfecta de la capital del Mediterrani.

stick no bills
Foto: Stick no bills

NO T'HO PERDIS: Les millors botigues de discos de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona 

Últimes notícies

    Publicitat