[title]
Hi ha llocs d'emplaçament icònic que, per poc bé que ho facin, tenen garantida la supervivència pel sol fer de ser, i sobretot d'estar, esclar. Ho has de fer molt malament, si tens un bar –en propietat– a la plaça de Sant Jaume, i no anar tirant, com a mínim. I en el cas del Bar Boia de Cadaqués s'ajunten les dues característiques: té un emplaçament icònic, a primera línia de platja d'un dels pobles costaners més instagramejats del món, i un producte excel·lent: hi servien uns còctels i unes tapes de primeríssima categoria.
No sé si fer servir el present o el passat, perquè som en un cas d'aquells en què s'ha acabat de morir algú que coneixies de tota la vida: el Boia, obert la nit de Sant Joan del 1946, va tancar el quatre de gener passat i aquests dies estan enllestint la retirada del material.
En Pere Vehí, propietari i tercera generació del negoci, explica que "fa unes setmanes van rebre una notificació de la Generalitat alertant que havien de tancar com a màxim el 4 de gener". Ha sigut víctima d'una normativa de la llei de costes segons la qual, si estan en una platja urbana, dos bars han de tenir una separació mínima de 150 metres (i té el bar Marítim a disset, que va obrir el 1935, segons el seu Facebook). Vehí explica que van renovar la concessió que tenien entre el 2014 i el 2015 però "algú va reclamar", i ara la Generalitat els ha comunicat que no és factible continuar amb el negoci.
El Bar Boia es va fundar l'any 1946 a peu de la platja Gran del municipi i per les seves taules hi van passar personatges com Salvador Dalí o Pau Riba. Fins al darrer moment el Boia va ser un pol d'atracció absolut: per les seves taules de primera línia de mar hi fitxaven tant els domingueros catalans com Ronnie Wood.
El secret, a banda de la situació, era combinar el seu caràcter d'exclusiva cocteleria de nit –una personalitat que va instituir en Pere Vehí el 2012, un consumat mixòleg que ha treballat amb Paco Pérez, entre d'altres– amb la de bar diürn a preus assequibles (si tenim en compte que era en una platja de postal) amb canyes ben tirades i entrepans i tapes molt curosos. La situació deixa ara sense feina unes 26 persones i Cadaqués sense un dels seus establiments més emblemàtics. Els responsables del negoci han recorregut contra la decisió de la Generalitat. Però, de moment, no han obtingut resposta.
NO T'HO PERDIS: Els millors bars de Barcelona