[title]
Llocs de Barcelona que han tancat i que trobarem a faltarEl dissabte passat, 30 de gener, va tancar la històrica botiga de llegums cuits del Raval, L'Olla de Framir. S'aplica l'adjectiu històric amb molta lleugeresa, però en aquest cas està plenament justificat: segons explica la propietària del negoci, Mari Carmen Miró, "els meus pares van agafar la botiga ara fa mig segle, i aquesta va ser una de les primeres botigues de llegums cuits de Catalunya. I dic de Catalunya perquè aquest és un model de negoci que, com qui diu, només existeix a Catalunya", explica. (I té tota la raó del món: la primera botiga de llegums cuits a Galícia, per exemple, la va obrir a Lugo el 2009... un de Barcelona!).
Si el dissabte passat va tancar –entre els aplaudiments dels veïns– quan arribo a la botiga, Miró està entregant les claus a la propietat. Tanca perquè explica que "no m'han renovat el contracte i he aguantat un any, però ja no podia més". Segons Miró, la propietat li ha explicat que "rehabilitarà la finca per fer-hi pisos" (que segurament seran pisos turístics, segons li va comunicar el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa).
Miró té 64 anys i se sent orgullosa de perpetuar un model de negoci "que només teníem aquí: tu et passaves tot el dia treballant fora de casa, i quan arribaves et podies trobar a taula, per molt pocs quartos, un plat calent de cigrons acabats de coure". Això que diu és important: els llegums cuits frescos són fruit de la industrialització. Quan les dones es van incorporar a les fàbriques, el temps de cuinar es va reduir dràsticament i les botigues de llegums cuits van ser la solució.
També se sent trista d'haver d'abaixar la persiana d'una botiga que pertany a aquell estimat –i disminuït– club de comerços autòctons de menjar, tan arrelats al Raval nord, com el Forn Boix o la botiga de pasta fresca La Italiana. "Tots els bons oficis artesans es van perdent. I a mi em sap molt greu haver de tancar una botiga que alimentava tres famílies més, i on va morir mon pare d'un atac de cor, coent llegums". Precisa que estan buscant una nova ubicació al barri, però que als seus 64 anys i donada la complexitat del tipus de botiga (xemeneia gran, cuina industrial) potser ja no reobre.
La Montse Majench, gestora cultural i clienta de l'Olla Framir, resumeix el drama quotidià: "Els veïns estem desolats. L'Olla Framir podria estar inclosa al llistat de serveis socials del barri. La Mari Carmen, una cuinera excel·lent, alimenta el barri des de fa 50 anys. Fa els plats de l'àvia, de cada dia, amb cura i rigor, verdura, llenties, crema de verdures, galtes de porc i la seva famosa escalopa de pollastre farcida d'espinacs a la crema a preus populars". Majench denuncia que baixa la persiana "per culpa, una altra vegada, de l'especulació immobiliària que ens deixa sense el petit comerç de proximitat que tant diuen que es vol fomentar. Com pot ser que passi, això?".
Passejar pel Raval nord avui és trist. Passada l'Olla Framir, t'entrebanques amb el clàssic popular Sagarra, que va tancar el novembre passat, i abans et trobes que la no menys clàssica botiga d'instruments especialitzada en percussió, Tokobongo, s'ha traslladat d'Elisabets a Consell de Cent, 200, bis. "Havíem d'anar a un lloc més petit. Adaptar-se o morir, em diuen", em diuen a Tokobongo.
NO T'HO PERDIS: Llocs de Barcelona que han tancat i que trobarem a faltar
Llegeix el número de febrer de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat