[title]
Un cartell on es llegeix "es traspassa" i la persiana baixada: així llueix l'entrada d'un dels bars més emblemàtics del barri de Sants. Fa uns dies que la Bodega Salvat, al número 2 del carrer d'Andalusia, no va obrir les portes com havia fet cada dia des de feia gairebé 150 anys. El tancament va sorprendre els santsencs i santsenques que no es podien imaginar el barri sense el bar i, de fet, els seus propietaris encara no han donat cap explicació de la raó del tancament i les seves xarxes socials estan desactualitzades des de fa anys.
El bar va obrir l'any 1880 i va funcionar sempre com el negoci familiar de la família Salvat. El bar conservava la història del barri a dins: televisors encesos, tines de l'any de la picor, trofeus antics i parafernàlia del Barça a les parets eren algunes de les joies històriques que decoraven l'espai i que el convertien en un escenari curiós per degustar algunes de les seves tapes. Les seves anxoves -de fama merescuda- eren un dels seus plats estrella, sense oblidar-nos de les carxofes, les cloïsses i les bitxetes verdes amb un bon raig d'oli i pa.
La desaparició dels comerços de sempre
El tancament de la Bodega Salvat no és un cas aïllat: cada cop veuen com desapareixen més comerços de tota la vida. Amb cada establiment que desapareix, també ho fa una part de la història de la ciutat que només perdurarà a la ment d'aquells qui la recordin. En els darrers dos mesos ens hem acomiadat de diferents restaurants històrics de la ciutat, com va ser el cas del primer restaurant japonès que va obrir a Barcelona. El restaurant Tokyo Sushi va ser pioner quan va obrir l'any 1978 i el passat mes de juny el seu xef, Minoru Nishiyama, va anunciar que abaixava la persiana per sempre.
Unes setmanes abans, l'històric Bar Versalles de Sant Andreu va sorprendre el veïnat amb la notícia del seu tancament. El seu propietari va assegurar que, malgrat la voluntat de salvar el negoci, es va veure massa pressionat pels 10.000 euros de lloguer mensuals i, abans d'apujar els preus, va decidir acomiadar-se del barri després de 100 anys d'història. El lloguer també va ser una de les raons que van dur al restaurant Terra d'escudella a dir adeu per sempre a Sants després de 20 anys. "Han estat uns anys molt macos de la nostra vida al vostre costat i esperem que ens trobeu a faltar tant com nosaltres a vosaltres" va escriure l'equip de l'establiment en un comunicat.