[title]
No descobrirem res de nou si us diem que la plaça Reial és un dels llocs més mítics de Barcelona, plena d'històries de tota mena protagonitzades per personatges únics. La plaça Reial no és una plaça qualsevol i tothom qui hi passa s'hi queda, si més no, a contemplar-ne la tranquil·litat del seu moviment constant.
Per omplir-la de vida pels barcelonins i barcelonines i gaudir-la com toca, l'Associació de Comerciants de la plaça Reial presenta Reial Tapa Tour, una ruta per alguns dels bars i restaurants més emblemàtics de la plaça que oferiran una tapa i una consumició per 5 euros. La ruta començarà el 24 de novembre i durarà fins al 3 de desembre.
La tria de platets i el nom que porten els 19 locals tampoc és casual. És una manera de conèixer la història de la plaça mentre ens omplim la panxa.
19 tapes diferents!
La tapa de l'Ocaña s'anomena Tapa de les Dides i porta escarxofes, cansalada, ou poché i puré refinat. Als anys cinquanta, la plaça era coneguda popularment com "la plaça de les Dides" (nodrisses), ja que les noies del servei domèstic s'hi trobaven allà amb els soldats que buscaven parella.
Al Ciao Ciao ens ofereixen com a tapa una pizza sencera al forn de pedra! A la plaça hi ha dos fanals creats per l'arquitecte modernista Antoni Gaudí que li donen nom.
El bar Tobogán ofereix unes patates amb salsa brava de tota la vida amb oli casolà picant i caiena. Li dona nom el mercat de Numismàtica: un mercat de segells, monedes i tota mena d'objectes de col·leccionisme que fa més de cent anys que omple de vida els diumenges a la plaça Reial.
Els que freqüentem la plaça Reial tenim el Glaciar com el gran punt de trobada, però fa dècades que ostenta aquest títol. L'icònic Premi Nadal de 1949 es va entregar aquí. La tapa del Glaciar porta el nom d'aquest premi, i és una bomba de patata amb farcit de botifarra i ceba caramel·litzada napada amb allioli.
La tapa de la Cerveseria Canarias, rep el nom dels gots de cervesa de dos litres que van crear al local en honor al campionat de cervesa que celebraven, on premiaven amb una copa i un viatge a les Canàries al guanyador. La tapa Campions és una cassoleta de xampinyons, gírgoles, pernil i perles de trufa.
Si passeu per l'Artisà, hi trobareu unes patates gruixudes Rubio amb salsa brava d'allioli, que reben el nom d'un dels diaris més importants durant el 1883 del qual la plaça n'era la seu, La Vanguardia.
La plaça Reial va ser construïda entre el 1848 i el 1859. El restaurant Rossini dedica la seva tapa de Calamars a l'andalusa al seu arquitecte, Daniel Molina.