[title]
Els tests d’antígens de Covid-19 són un suport per a la gent que vol tenir trobades amb altres persones o vol descartar una presumpta infecció, però cal tenir en compte que, tot i que són fiables, no són infal·libles, i que no eliminen, encara que donin negatiu, la necessitat de mantenir mesures de precaució.
Per fer-se un test d’antígens, és essencial llegir amb deteniment les instruccions d'ús. Per veure el resultat, cal fixar-se en les dues lletres que apareixen a la prova. Si és positiu, hi haurà dues línies horitzontals de color: una la línia de test (T) i la línia de control (C). En canvi, si és negatiu, només apareix una línia de color, en aquest cas la de control (C).
Què he de fer si el test d'antígens m'ha sortit positiu?
Si el resultat és positiu, tinguis o no símptomes de Covid-19 hauràs de fer el següent: Començar immediatament el teu autoaïllament i informar els teus contactes estrets. També hauràs de contactar amb el teu centre sanitari de referència, preferiblement per telèfon, on determinaran què cal fer. De fet, davant l'augment de contagis dels últims dies, el Departament de Salut recomana a les persones que són positius de covid-19 per test d'antígens que no vagin al centre d'atenció primària (CAP) si no tenen símptomes o en tenen de lleus, com ara mal de cap o febrícula.
Si els símptomes no són greus, pots contactar telemàticament amb el CAP per comunicar el positiu i que s'inclogui al teu historial clínic. En cas que calgui la baixa, la recomanació també és contactar "preferiblement" de forma telemàtica amb el CAP o per telèfon i tramitar-la a través de l'SMS de ContacteCovid.cat.
A més, a partir d’ara també pots comunicar el positiu d’antígens directament a la farmàcia. La comunicació s'ha de fer telemàticament, per telèfon o per correu electrònic, per evitar que la persona positiva s'hagi de moure i pugui estendre la infecció. Les farmàcies, doncs, s'encarregaran de fer arribar la informació al sistema de salut perquè s'inclogui a l'historial clínic de la persona. A Barcelona, hi ha 373 farmàcies que ofereixen aquest servei.
Però, es pot acudir al cap?
Tot i que cal evitar-ho, el Departament de Salut considera que si els símptomes empitjoren o la persona es troba malament, sí que és recomanable anar al centre d'atenció primària o trucar al 112. S'hi hauria d'anar si es té febre més alta de 38 durant tres dies o sensació d'ofec.
I si l'antígens és negatiu?
Si el resultat negatiu, cal mantenir les mesures de precaució: distància física, mascareta, higiene de mans i ventilació. El virus es pot contraure en qualsevol moment i donar negatiu no implica no poder infectar-se al cap d'unes hores o l'endemà. A més, sempre hi pot haver falsos negatius en les proves d’antígens, sobretot en aquelles persones que no tenen símptomes.
NO T'HO PERDIS: Restriccions a Catalunya: què es pot fer i què no?
Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat