Notícies

Top Manta, de vendre falsificacions al carrer a crear una marca pròpia amb rerefons social

La nova col·lecció es diu ‘Designed by an immigrant, crafted by an artisan’ i ja està disponible a la seva botiga-taller del Raval i a la web topmanta.store

Escrit per
Laia Beltran
Top Manta x Hermer
© Juan Carlos ArenasTop Manta x Hermer
Publicitat

Si deixes caure les paraules 'top manta' en una conversa qualsevol, la gran majoria pensarà en el negoci de la venda ambulant de falsificacions, molt habitual a les grans ciutats i que els mitjans de comunicació i l’elit econòmica demonitzen dia sí i dia també. En canvi, si parlem de Top Manta –així, en majúscula– poca gent sabrà que es tracta d’un projecte social que, a través de la moda, ja ha aconseguit treure del carrer a més de 200 manters i regularitzar la seva situació administrativa. Us expliquem en quatre passos una petita gran història que s’escriu dia a dia.

Top Manta x Hemper
© Juan Carlos AraujoTop Manta x Hemper

1 ESPERIT DE LLUITA

Quan els manters van començar a denunciar la seva situació de precarietat, van organitzar-se al voltant del Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona, una entitat que segueix al peu del canó. El 2017, però, van crear un spin of: es diu Top Manta i és una cooperativa social i solidària que té com a objectiu millor les condicions de vida del col·lectiu manter. Ho fan a través de la marca de roba homònima, que té el seu centre d’operacions en un local del Raval que funciona com a botiga i també com a taller de costura i serigrafia i on hi treballen migrants amb risc d’exclusió.

Top Manta x Hermer
© Juan Carlos ArenasTop Manta x Hermer

2 MODA ÈTICA

Les samarretes i les dessuadores amb missatge són els best-sellers de Top Manta, però de tant en tant treuen càpsules de moda. La darrera té un nom ben eloqüent: 'Designed by an immigrant, crafted by an artisan' i el que pretén es reivindicar el talent del sud global. Això ho fa a través de tres peces unisex que comparteixen estampat: una camisa i un pantaló de cotó de tall recte i una motxilla de cànyem.

Top Manta x Hermer
© Juan Carlos ArenasTop Manta x Hermer


3 ESTAMPAT AMB MISSATGE

L’estampat bogolà és tradicional de Bamako, una regió de Mali i, més enllà de la bellesa dels seus trets geomètrics, s’ha usat històricament per a explicar històries. En el cas de la col·lecció càpsula de Top Manta, aquest estampat s’ha reinterpretat i en el disseny s’han inclòs símbols que representen els migrants: una piragua, l’embarcació amb què molts comencen el seu viatge cap a Europa; una pantera, que reivindica la lluita antiracista dels Black Panthers, i una estrella verda, un dels símbols antiracistes en el món virtual. Materials ecològics, producció ètica i un disseny compromès amb la transformació social. Què més es pot demanar? Sostenibilitat? També!

Top Manta x Hemper
© Juan Carlos ArenasTop Manta x Hemper

4 UN EXEMPLE DE COHERÈNCIA

Moltes marques de moda s’omplen la boca amb la sostenibilitat, però se’ls fa petita quan els demanes la traçabilitat dels seus productes. Això no passa a Top Manta: el cotó que han utilitzat ha estat conreat a Andalusia, filat a Ripoll, teixit a Navarcles i comercialitzat per Cotó Roig. Al taller del Raval s’ha fet l’estampació i la confecció de les camises i els pantalons. Trobareu alguna peça més Km0? En el cas de la motxilla, s’ha fabricat en una petita comunitat artesana de Nepal amb la que col·labora la marca Hemper. I si està feta de cànyem no és per casualitat: és una planta que creix de manera salvatge en aquella zona i que necessita molt poca aigua.

NO T'HO PERDIS: Les botigues més boniques de Barcelona

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat