[title]
Qui no ha somniat a encapçalar una banda de rock'n'roll? La resposta és afirmativa si teniu més de 40 anys! Cap allà el 2006, aquesta ambició es podia satisfer durant tres minuts: només us havíeu d'inscriure en la llista de l'Anti-Karaoke, la festa que van crear la còmica i monologuista nord-americana instal·lada a Barcelona, Rachel Arieff, i el cap de redacció de la revista de música Popular 1, César Martín.
La cosa funcionava així: l'Anti-Karaoke ocupava l'escenari de la Sala Sidecar –ara Club Sauvage–, i els assistents a la festa triaven una cançó d'una llista de quasi un miler de clàssics roquers, alguns foscos, altres famosíssims. La col·lisió de l'hilarant ofici d'Arieff com a mestre de cerimònies i l'entusiasme dels aspirants a rockstar la van convertir en una de les festes més disbauxades i divertides dels darrers vint anys: la gent no tenia vergonya, i portava qualsevol rampoina o disfressa a l'escenari que pogués afegir atractiu a les seves sovint minvades i alcoholitzades aptituds vocals (i alguns ho feien la mar de bé, també).
Del 2004, any que va començar al Llantiol, fins al 2016, que va fer dues sessions a la Fàbrica Moritz, l'Anti-Karaoke es va convertir en una saga llegendària de ressaques, diversió i descontrol, i que va propiciar un star-system propi de mini-estrelles –algunes aberrants– com El Hombre Perro o Senén / CNN i també va desembarcar a Madrid, a la Sala El Sol.
Al vintè aniversari de la seva primera edició, l'Anti-Karaoke torna! El pròxim dijous 1 d'agost a les 21 h (obren portes a les 20.30 h, per 10 euros entrada anticipada) la sala Bóveda de Poblenou (Roc Boronat, 33) acollirà el retorn regular d'aquesta festa a la nit de Barcelona, amb periodicitat mensual. Per què torna ara? Arieff, desapareguda de la vida teatral i nocturna des de fa anys, explica que ha pogut tornar "perquè ara té perspectiva. L'Anti-Karaoke em va cremar. Era física i mentalment molt exigent. I necessitava un descans". Durant la pandèmia, es va ficar de ple en la meditació vipassana i "es va deslliurar de coses que em molestaven. Ara estic forta com Rocky Balboa, i puc fotre aquells cops de peu de karate de nou i saltar a l'escenari!".
Torno perquè ara estic bé. L'Anti-Karaoke era molt exigent i em va cremar
El funcionament de l'AK serà el de sempre: "si no està trencat, no ho arreglis!", diu. Ell fent de mestra de cerimònies, i el personal que s'apunta a cantar qualsevol de les cançons d'una nodrida llista que s'ha renovat amb 40 temes. "He afegit cançons noves, des de Tom Waits o Pixies a música mega-rància com Camilo Sesto, que m'encanta i l'he conegut aquí" (aquesta darrera frase la diu en un català perfecte. De fet, tota la conversa transcorre en català, castellà i anglès de manera aleatòria). El trasllat a la sala Bòveda creu que afegirà "un component més dinàmic i teatral, perquè de fet l'escenari és molt més gran que al Sidecar". La festa també torna a Madrid, a la Sala El Sol, el 9 d'octubre, pel 45è aniversari de la sala.
També hi ha un component de nostàlgia en el retorn, esclar. "Mira La Paloma. És gent gran ballant, però l'estona que ballen rejoveneixen. Sí, dic el que diuen tots els vells roquers, però és cert", raona. En l'impàs del hiat de l'AK, del 2016 fins ara, hem assistit a l'elevació del trap com a la nova música pop, una conjuntura per la qual no sent massa afecte. "Un estudi va demostrar de manera objectiva que molta música actual és molt avorrida. Però el rock mai ho serà! Només has de veure vídeos de nens a TikTok escoltant Steely Dan i flipen!". En pandèmia, prossegueix "m'escrivia gent del nord d'Europa que només havien vingut un cop i no hi havien ni cantant, només de públic. I em demanaven si encara es feia, i per tot plegat he sentit que valia la pena continuar".
Nostàlgia? Sí, i tant. Mira la gent gran de La Paloma. Quan ballen, rejoveneixen. Això és el mateix!
Deia que l'AK tenia un star-system? Alguns "molt estimats" s'han mort, i Arieff ja té la sensació que "cada dia amb vida és un préstec i que s'ha d'aprofitar". O sigui que si aneu al retorn de la festa, segurament us hi trobareu a clàssics com l'inenarrable Dani el Mutante, o potser fins i tot el bizarríssim El Hombre Perro: un jubilat que havia treballat en la indústria del cine porno de càmera i amb més de 60 anys va fer realitat la seva fantasia sadomasoquista de passejar en tanga de cuir i una cadena al coll pels bars de Barcelona, actuant com un gos. "No tinc clar que vingui. Si ha de venir a quatre grapes fins a Poblenou potser s'hi farà mal!", riu.
Les pròximes sessions d'Anti-Karaoke a la Sala Bóveda seran el 5 de setembre, el 24 d'octubre, el 14 de novembre i el 5 de desembre.
NO T'HO PERDIS: Les millors discoteques i clubs de Barcelona