[title]
"Mira, quan em vaig plantejar la carta, el primer que vaig fer va ser treure les patates braves. Perquè el Bar Vint-i-Quatre és una història molt conceptual. Però una cosa que no podia fer era prescindir de les croquetes o els biquinis, que són dos elements molt nostres i que ens identifiquen”, explica Carles Abellan.
Engolim una fina croqueta carregada amb tot el sabor d'un rostit de pollastre a la catalana, i aquells triangulets de pernil ibèric trufat amb mozzarella i li donem la raó (amb la boca plena). En Carles Abellan està content: acaba d'inaugurar –com a assessor gastronòmic i dissenyador de restaurants– el Bar Vint-i-Quatre (Diagonal, 520. T. 938 58 93 29), el renaixement del Tapas24 com a "bar-restaurant, malgrat que el cartell només digui bar. En Claret Serrahima, amb qui faig els noms, em va convèncer. 'no cal dir-ho. Fes-ho!', explica entusiasmat.
Hi ha llocs on no pots venir amb samarreta. No és el cas
El Bar Vint-i-Quatre ocupa aquella règia cantonada de Diagonal amb Tuset on hi havia el Jose Luís, Tapas24 Diagonal i que és material sentimental per a diverses generacions: el Drugstore, Stork Club... El carrer de marxa de la zona alta, vaja. "No volem que sigui del tot un restaurant, malgrat que ho pugui ser de dues a quatre. Hi ha llocs on has de pensar si et presentaràs amb samarreta o americana i corbata. No és el cas, però si t'asseus a menjar, posarem estovalles. Si només et prens una canya, amanida i croqueta, no".
Abellan, un dels pares de la tapa gastronòmica contemporània a Barcelona, i un cuiner que ha tingut des de guinguetes de platja a estrelles Michelin, ha tornat per la porta grossa i fent el que millor sap fer: platets per compartir, que en realitat són platassos, per l'encert dels sabors, un producte fantàstic i la ruptura d'algun convencionalisme (sense passar-se de rupturista). La diferència amb Tapas24? "Aquí tot són platets a base de producte de temporada. És clar, tenim alguna cosa compartida com el biquini o les croquetes, però només amb l'espai i l'estil cuina ja hi ha un contrast de personalitat molt marcat", explica.
Exemples? Uns exquisits bolets de tardor, saltats i amb rovell d'ou de Calaf, un plat que per potència organolèptica absoluta i sensata absència d'artifici no necessita res més.
El xef viu la meitat de l'any a Formentera, i el Vint-i-Quatre es beneficia de receptes del restaurant illenc, Casa Natalia. Aquí, una tonyina 'akami' –la part interior del llom– a la mantega negra, pinyons i 'kizami' wasabi, un plat molt llaminer que se't clava a la part del plaer del cervell a la primera mossegada. "Em faig gran, i quan un plat m'agrada, m'agrada molt. De vegades t'inventes un plat perquè el lloc t'ho demana. I en altres casos, la recepta viatja igual de bé d'un lloc a l'altre", valora.
I no cal recordar que hi ha receptes que en l'esfera de la tapa fina s'han imitat fins a la vulgarització, i de les quals ell en va ser pioner. Com aquests finíssims calamarsons arrebossats amb maionesa de cítrics, boníssims.
És un lloc per a totes les hores: cada dia de 8.30 a 24 h: esmorzars de forquilla i forquilla a base d'ous de Calaf i pa com déu mana, passant per l'hora del vermut i la tapa clàssica, i també cuina de més elaboració, on podreu menjar lleuger –recordeu el tàrtar de tomàquet marca de la casa?– o calçar-vos uns macarrons del cardenal un dissabte al migdia, amb la migdiada en el punt de mira. I té una terrassa emparada per arquitectura modernista que és de les més boniques de la Diagonal.
El que no ha perdut és l'esperit d'acudit de la vella escola vintage. El mirall ens recorda que si la teva parella truca al bar i pregunta per tu, les tarifes van des dels 9 euros ("se n'acaba d'anar") als 17,50 de "no el coneixem". Fent el símil musical, Abellan és una banda clàssica amb un disc nou molt bo i que també toca tots els grans èxits.
NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona