Notícies

Tot el que has de saber sobre el cartell de La Mercè 2021

Detalls, símbols i secrets que pots trobar en el cartell de la il·lustradora Malika Favre

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Editora Cultura i Notícies
Publicitat

Al darrere del cartell de La Mercè d’aquest any hi ha la mà de Malika Favre: una arista parisenca establerta a Barcelona des de fa uns anys, que ha publicat il·lustracions en mitjans com The New Yorker, Vogue, o The Parisianer. Per a pensar una idea pel cartell, Favre va partir de la següent pregunta: Si barcelona fos una dona, quin tipus de dona seria?

En la roda de premsa de presentació de la programació per a La Mercè 2021, la mateixa artista ha expressat que la resposta a la pregunta seria “una dona guapa, protectora i poderosa”. I això és precisament el que l’artista ha il·lustrat en el cartell: una reina mediterrània decorada amb detalls i símbols que fan referència a la cultura catalana i barcelonina. Vols saber quins són? Només t’has de fixar en la imatge i trobar-hi els elements d’aquesta llista.

Cartell de la Mercè 2021
Malika Favre / Ajuntament de BarcelonaCartell de la Mercè 2021

1. Els mosaics hidràulics 

El vestit que llueix la reina mediterrània al cartell d’enguany té una decoració pròpia dels habitatges barcelonins. L’estampat de la roba imita els dibuixos geomètrics i florals que pots trobar al paviment hidràulic de molts pisos de l’Eixample. Aquest tipus de mosaic es va introduir a Catalunya cap a la dècada de 1860 procedent de la zona de Marsella, i es va estendre per la ciutat entre finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Tot i que a partir dels anys seixanta el van començar a substituir altres materials com la rajola o el gres, el paviment hidràulic segueix sent un element emblemàtic de moltes llars de Barcelona. En alguns moments, el vestit del cartell de La Mercè sembla combinar diferents tipus de mosaics, fet que també recorda al famós trencadís de Gaudí, present en espais tan famosos com el Parc Güell.  

Paviment hidràulic
Foto: ShutterstockPaviment hidràulic

2. La Sagrada Família

Les arracades de la protagonista del cartell de La Mercè tenen la forma de l’emblemàtic edifici d’Antoni Gaudí. La Sagrada Família és una icona de Barcelona coneguda arreu del món, i l’artista ha volgut incloure-la en la il·lustració. Ara bé, en comptes de dibuixar l’edifici sencer, Favre ha penjat dues torres de l’edifici de les orelles de la reina mediterrània que regenta el cartell. Es tracta, concretament de les torres de la catedral de dedicades als apòstols. N’hi ha 12 repartides a les diferents portes de l’edifici, i les podeu identificar perquè estan rematades per pinacles de mosaic venecià policromat reproduint els atributs del bisbe: tiara, bàcul, anell i creu.

Torres dels Apòstols de la Sagrada Família
Foto: ShutterstockTorres dels Apòstols de la Sagrada Família

3. La Sardana

La corona de la nostra reina mediterrània té forma de cercle: com les rotllanes que formen les persones que s’ajunten per a ballar sardanes. A la corona s’hi poden veure les siluetes d’homes i dones que s’agafen pels braços, tot ballant la dansa nacional de Catalunya. De la Sardana se’n poden dir moltes coses, com que va ser prohibida durant el Franquisme o que l'any 2010 va ser declarada element festiu patrimonial d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya. Però potser qui la descriu millor és Joan Maragall, en un dels seus poemes: “Tot ma pàtria cabrà en eixa anella, / i els pobles diran: / la sardana és la dansa més bella / de totes les danses que es fan i es desfan”. 

Sardana
Foto: ShutterstockSardana

4. El panot

I al centre de la corona, envoltat de dansaires, hi trobem el panot, un altre element característic de Barcelona. És la rajola emblemàtica de ciment hidràulic que recobreix les voreres de molts carrers barcelonins. De panots, n’hi ha de molts tipus i actualment aquest tipus de rajoles ocupen 5 milions de metres quadrats de la ciutat. El més famós de tots és el panot de la flor, que al contrari del que es diu sovint, no està demostrat que sigui un disseny de Puig i Cadafalch. Aquest panot és el que ha servit d’inspiració a Malika Favre. I diem d’inspiració, perquè si busqueu fotos dels panots en forma de flor (o sortiu al carrer a buscar-los) veureu que el que ha dibuixat l’artista no és exactament igual que els que podem trobar a les voreres barcelonines. Sabeu veure la diferència? 

Panot de Barcelona
Shutterstock

5. L’escut de la ciutat de Barcelona

La protagonista del cartell porta un vestit amb estampat de mosaic hidràulic, sí. I al pit, hi duu també l’escut de la ciutat de Barcelona, que és una combinació de la creu de Sant Jordi i l’escut del Casal de Barcelona, el principal llinatge nobiliari de la Corona aragonesa del qual va formar part Guifré I el Pilós. De fet, les quatre barres vermelles sobre camper d’or de l’escut del Casal de Barcelona van acabar donant origen a l’escut de Catalunya i de la Corona d'Aragó i, evidentment, a la Senyera. 

Escut de Barcelona més antic de la ciutat
FOTO: Ajuntament de BarcelonaEscut de Barcelona més antic de la ciutat

Tots aquests detalls de la història de Barcelona i de Catalunya s’amaguen darrere el disseny més aviat minimalista de Malika Favre. Les il·lustracions de l’artista es caracteritzen pels colors vius i intensos que hi aplica (en aquest cas, trobem que els colors que destaquen són el groc i el vermell, també colors significatius!) i també pels efectes òptics que produeixen als ulls de l’espectador. A més, Favre considera que part del misteri del cartell consisteix en el fet que cadascú descobreixi què li suggereix… I vosaltres, què més hi veieu? 

NO T'HO PERDIS: Així seran les festes de la Mercè 2021

Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat