[title]
Estimats i criticats a parts iguals, els cartells de La Mercè són sempre un tema de conversa. Arriba l’estiu, però ja comencem a conèixer els detalls de la festa de la patrona de Barcelona -com, per exemple, que el pregó el farà la cineasta Carla Simón!- i, per tant, toca fer una mica d’anàlisi del cartell de La Mercè d’enguany.
L’artista escollit per il·lustrar les festes de la nostra ciutat ha estat el basc David de las Heras, que ha exposat com a pintor en països com Alemanya i Portugal i en galeries de moltes ciutats de l’estat. De las Heras va estudiar Belles Arts al País Basc i es va graduar en il·lustració a l’escola Massana. Després de viure un temps a Madrid, va tornar a Barcelona, on ha viscut nombroses edicions de La Mercè.
El tema principal del cartell de La Mercè és la unió de diverses generacions en aquesta gran festa de la ciutat. L’artista explica que concep la Mercè com una sastressa que cus les vides dels barcelonins i barcelonines, unint cada generació amb l’anterior i la següent, i és aquesta idea la que queda plasmada al cartell. En paraules de David de las Heras, la Mercè “són totes les que van ser, les que seran i les Mercès d’aquells i aquelles que ens succeiran”.
La imatge del cartell té dues interpretacions possibles. La primera, el retrat de tres generacions de barcelonines d’una mateixa família. La segona, la representació de les tres edats de la vida d’una mateixa persona, és a dir, les tres etapes vitals d’una única existència.
A més, el cartell està plegat de petits detalls que fan referència als valors de la ciutat, que l’artista vol destacar. En primer lloc, les tres dones representades en la imatge tenen els peus al mar, que fa referència al caràcter mediterrani de Barcelona. A més, s’hi poden veure llocs emblemàtics com la Sagrada Família, el funicular o port, el parc del Fòrum o la muntanya de Montjuïc. També s’hi veuen elements de la cultura catalana com els castells i músics i ballarins que representen el bullici cultural de la ciutat.
Dels instruments musicals representats al cartell en surten línies de colors que representen dues banderes. La primera és la bandera de l’arc de Sant Martí, que fa referència al col·lectiu LGBTI i el caràcter obert de la ciutat. La segona combina els colors groc i blau i, per tant, és la bandera d’Ucraïna, que significa la solidaritat de Barcelona amb aquest país en guerra.
La il·lustració que l’artista ha preparat per a la Festa Major del 2022 es completa amb la revisió i la recuperació d’algunes de les tipografies que han anat apareixent als cartells de la Mercè durant la seva història i que són a càrrec d’Arauna 131, la unió dels estudis de disseny gràfic Arauna Studio i 131.
Com cada any, és possible aconseguir una còpia gratis del cartell de La Mercè. Tothom qui ho desitgi pot recollir-ne un exemplar, fins que se n’exhaureixen les existències, a la Sala Ciutat (c. Ciutat, 2) i al Palau de la Virreina (la Rambla, 99). També hi ha l’opció de descarregar-lo des del web municipal Cartells de Barcelona.
NO T'HO PERDIS: La Mercè 2022: Guia Completa
Llegeix el número de setembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat