[title]
Arriba l’estiu, però ja comencem a conèixer els detalls de la festa de la patrona de Barcelona -com, per exemple, que el pregó el farà l’escriptora Najat el Hatcmi!- i, per tant, toca conèixer l’artista i la proposta que hi ha darrere el cartell de la Mercè 2023.
Cada any són estimats i odiats a parts, però els cartells de La Mercè sempre ens permeten admirar o descobrir l’obra d’algun creador vinculat a la ciutat de Barcelona. Enguany, ha estat el torn de Chamo San, un artista que es dedica principalment al dibuix i la il·lustració. El cartell, segons ha anunciat l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni “s’inspira en una tradició d’il·lustracions underground de Barcelona” i, a més, ens mostra personatges coneguts de la nostra ciutat.
Chamo San ha volgut “representar una ciutadania diversa i plural” i, per això el cartell mostra un castell humà ple de personatges de la història de Barcelona, alguns imaginaris i altres reals, seguint l’estètica dels anys setanta agafant com a referent els fanzins en blanc i negre.
S’hi reconeixen conegudes com les de l'escriptora Maria Mercè Marçal, l'actriu Margarita Xirgu, el pintor Ramon Casas, el ballarí Enric Castan, l’escriptora Teresa Pàmies, en Juanito del bar Pinotxo de La Boqueria, l’artista Ocaña, o en Palomino, als quals se sumen altres personatges de l’imaginari personal de Chamo San fins a arribar als 120, inclosos tres coloms, un pardal, dos dracs i un gos.
El cartell es divideix en cinc parts que són el cartell principal, el que fa referència a la cultura popular, el que tracta les arts al carrer, el que mostra la ciutat convidada de Kíev i el que fa referència al BAM, fent un castell llarguíssim que només es pot veure sencer en un cartell desplegable on es poden apreciar tots els personatges que el conformen.
Les aplicacions gràfiques del cartell sí que incorporen color i tipografia i s'inspiren en la cultura underground i dels fanzines dels 70 i els 80.
A més, la proposta de Chamo San fa referències gràfiques als cartells d’anteriors edicions de La Mercè com ara el cartell de Sónia Pulido (2018), el d’América Sánchez (2005), a l’artista Miguel Gallardo (autor del cartell de l’any 2016), i a la il·lustració de Damià Carulla inclosa al programa de mà de La Mercè l’any 1985. L’obra també ret homenatge a la gestora cultural i impulsora de la primera Mercè en democràcia Marta Tatjer.
Chamo San és un artista barceloní que va formar-se en Belles Arts a la Universitat de Barcelona i a l'École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de París. L’artista ha volgut mostrar l’agraïment que sent per haver rebut aquest encàrrec: "quan m’ho van comunicar, vaig sentir el mateix que quan la meva parella em va dir que estava embarassada: moltíssima por i moltíssima il·lusió”, ha explicat.
Segons Jaume Colboni, el cartell vol transmetre els valors de la ciutat, com “la convivència, la diversitat i la solidaritat”, ja que és la imatge gràfica que encapçala unes festes que han de ser “un acte a favor de la llibertat creativa, d’estimar i de compartir l’espai públic”, doncs “existeixen tantes Mercès com a barcelonins i barcelonines”, ha afegit l’alcalde.
Enguany, les festes de la Mercè revolucionaran Barcelona del 22 al 25 de setembre i comptaran amb Kíev com a ciutat convidada. De fet, aquesta serà la primera ciutat en guerra convidada a les festes de la patrona de Barcelona i, per l’ocasió, Kíev ha volgut homenatjar Barcelona amb un regal: dos gegants, l’Olga i el Vladimir, que s’incorporaran als gegants de la ciutat i s’estrenaran durant el toc d’inici de les festes de La Mercè.