[title]
Barcelona destaca per molts motius, i un és, sense dubte, la seva gastronomia. La ciutat està plena de restaurants meravellosos per a tots els paladars que captiven comensals d’arreu del món, i no només ho diem nosaltres, sinó que diversos guardons, tant nacionals com internacionals, ho corroboren. Els últims han estat els TheFork Awards, els premis organitzats per The Fork, l’aplicació de reserves de restaurants en línia, que han triat tres nous establiments barcelonins entre les deu millors obertures d’Espanya d’enguany. La tercera edició dels guardons ha seleccionat fins a 36 restaurants, que han estat escollits per un jurat format per 50 xefs del país amb estrelles Michelin.
Aquesta edició dels premis ha seleccionat els barcelonins Âme, Azul Rooftop i XeiXa dins el top 10 de les millors obertures d’enguany de l’Estat. Cadascun dels establiments ha estat seleccionat per un dels xefs del jurat. En el cas de l’Âme, ha estat el xef amb dues estrelles Michelin Raül Balam qui l’ha escollit. I no ens estranya. El restaurant, ubicat al número 91 del carrer de Londres i dirigit per Josey Attieh i Pachi Rodríguez, s’ha fet un nom a la ciutat amb la seva cuina mediterrània amb ànima francòfona, amb plats com l’arròs del delta de l’Ebre i tàrtar de gamba vermella de Palamós i l’ànec de gla madurat, remolatxa, bledes i jus d’ànec.
El xef i propietari del restaurant Les Moles, Jeroni Castell, ha estat qui ha seleccionat l’Azul Rooftop dins la llista d’enguany. El restaurant va reobrir la primavera del 2023 a càrrec de Romain Fornell, estrella Michelin amb el Caelis, i a més de tenir una vista espectacular, la proposta gastronòmica està a l’altura de les expectatives. Els plats de cuina mediterrània, com el turbot, el rap negre, el secret ibèric, el wagyu de Burgos i l'amanida de remolatxes amb burrata i festuc, són alguns dels que han fet que el restaurant, al número 101 del passeig de Joan de Borbó, sigui un èxit.
Carito Lourenç, la primera xef argentina que va aconseguir una estrella Michelin, ha estat la que ha inclòs el tercer i últim restaurant barceloní dins el top 10. Lourenç ha seleccionat el XeiXa, al número del carrer Carabassa, un establiment dins la Casa Joan Gabriel, un immoble meravellós al cor del barri Gòtic, amb receptes senzilles i delicioses com els calamars a la bruta i la seva versió de l'amanida pagesa de Formentera.
Les 10 millors obertures d’Espanya
1. Bascoat (Madrid)
2. Âme (Barcelona)
3. Azul Rooftop (Barcelona)
4. Bolboreta (Madrid)
5. Club Financiero (Madrid)
6. Pabú (Madrid)
7. Palodú (Màlaga)
8. Alejandro Platero (València)
9. Trèsde (Madrid)
10. XeiXa (Barcelona)